10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Premier Janša: Poimenovanje Koalicija ustavnega loka norčevanje iz ustavne ureditve; po Počivalškovem mnenju trenutno ni alternative aktualni vladi, NSi vedno pripravljena na pogovor

Premier Janez Janša se je na pobudo za oblikovanje t. i. koalicije ustavnega loka odzval na Twitterju. Zapisal je, da je “poimenovanje skupinice levih in skrajno levih strank in strančic za ustavni lok norčevanje tako iz slovenskega jezika kot iz ustavne ureditve RS”.

 “Ustavni lok po definiciji zahteva predstavništvo najmanj dveh tretjin volilnega telesa,” je svojo oceno pojasnil Janša.

Predsedniki LMŠ, SD, Levica in SAB so danes namreč potrdili začetek pogovorov z namenom oblikovanja alternative Janševi vladi. Izhodišče za povezovanje je pobuda Koalicija ustavnega loka, ki jo je nanje naslovil ekonomist Jože P. Damijan. Ta je pripravljen postati mandatar, v strankah pa se strinjajo, da je predlog dobra osnova za nadaljevanje pogovorov.

K sodelovanju bodo povabili tudi koalicijski SMC in DeSUS, ki jima po besedah predsednice SAB Alenke Bratušek želijo dati možnost, da skočita s tega vlaka norosti, ki drvi v pogubo.

Po Počivalškovem mnenju trenutno ni alternative aktualni vladi, NSi vedno pripravljena na pogovor

Gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek glede možnosti za povezovanje dela opozicije z namenom oblikovati alternativo aktualni vladi meni, da v tem trenutku ni nobene alternative aktualni vladi. Minister za obrambo in predsednik NSi Matej Tonin pa je dejal, da je NSi vedno pripravljena na pogovor.
Po Počivalškovih besedah je za vodenje vlade “treba zbrati pogum, iti na volitve, dobiti mandat in narediti, kar misliš”. “Toda v tem trenutku ni nobene alternative tej vladi,” je dejal za STA ob robu današnjega vladnega obiska na Koroškem.

NSi pa zanima program pobude in število glasov, ki bi jih imela v DZ, je za STA dejal Tonin. Sicer pa je NSi stranka dialoga in pripravljena na pogovor, je dodal. V zapisu na Facebooku je še zapisal, da niso prejeli nobenega vabila k pogovoru.

“Ocenjujem, da v teh kritičnih trenutkih Slovenija potrebuje stabilno in homogeno vlado. Zadnja stvar, ki bi si jo v tej situaciji smeli privoščili, je politična kriza in eksperimentiranje z nekakšno prehodno vlado. Upam, da bo tudi opozicija razumela, da sedaj ni časa za politično preigravanje, ampak nas čas kliče, da strnemo vrste in naredimo vse, da Slovenijo rešimo iz primeža koronavirusa,” je pozval na Facebooku.

Kot je še navedel, upa, da bo opozicija v tem trenutku znala ukrotiti svoje strasti po strmoglavljenju obstoječe vlade in bo svojo energijo raje usmerila v konstruktivno, državotvorno držo, ki bo koristila državljanom pri premagovanju zdravstvene in gospodarske krize, ki jo povzroča virus.

Minister za zdravje in začasni vodja koalicijske DeSUS Tomaž Gantar je že povedal svoje mnenje, da zadeva ni vredna komentarja, saj je vsake toliko časa temu podoben predlog v medijih. Zaenkrat še ni slišal za dobro alternativo aktualni vladi, je dodal. Vlada po njegovem v tem trenutku dela dobro in ji je težko očitati napačne poteze.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so sicer danes spregovorile o povezovanju z namenom oblikovanja alternative vladi Janeza Janše. Pobudo pod imenom Koalicija ustavnega loka jim je v minulih dneh predstavil ekonomist Jože P. Damijan, ki je pripravljen postati tudi novi mandatar.

Zadnje novice

Sorodne vsebine