30.2 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

Premier Janša danes z nemško kanclerko Merklovo o evropskih zadevah in pandemiji covida-19

Predsednik vlade Janez Janša bo danes na videokonferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel izmenjal stališča o aktualnih evropskih zadevah in zunanjepolitičnih temah, predvsem v luči tria predsedstev Svetu EU. Govorila bosta tudi o pandemiji covida-19 in spopadanju obeh držav z njo.

Po napovedih kabineta predsednika vlade bosta ocenila še stanje na področju migracij ter razmere v Evropi in v svetu s poudarkom na razmerah na Zahodnem Balkanu.

Nemčija do konca leta predseduje Svetu EU, nato bo januarja predsedovanje prevzela Portugalska, v drugi polovici 2021 pa Slovenija. Države aktivno usklajujejo programe v okviru tria. Eden glavnih ciljev slovenskega predsedovanja, drugega po letu 2008, bo prispevati k močnejši in odpornejši EU, ki bo sposobna obvladovati različne krize, kot so pandemije, kibernetski napadi in nezakoniti migracijski tokovi. V času nemškega predsedovanja pa je decembra letos pričakovati začetek pristopnih pogajanj EU s Severno Makedonijo.

Slovenja in Nemčija se tako kot druge evropske države soočata z drugim valom pandemije covida-19, ki je v Sloveniji veliko izrazitejši kot prvi. V obeh državah zaostrujejo ukrepe za zajezitev širjenja okužb.

Voditelji članic EU, med njimi tudi Janša in Merklova, so ob slabšanju epidemioloških razmer v Evropi na nedavnem vrhu EU pozvali k nadaljnjemu usklajevanju ukrepov proti novemu koronavirusu na podlagi najboljših znanstvenih dognanj, še zlasti glede pravil o karanteni, čezmejnega sledenja stikom okuženih, testiranja in začasnih omejitev nebistvenih potovanj v unijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine