16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Premier Janez Janša v oddaji Pogovor z osamosvojitelji: “Vsak človek lahko kadarkoli vrže puško v koruzo, če se za to odloči. Jaz pač nisem iz te kategorije”

“V Sloveniji, v slovenski politiki sta dva svetova,” je v intervjuju z Rosvito Pesek pojasnil predsednik vlade Janez Janša, s čimer je pojasnil zakaj slovenska osamosvojitev ni nikoli popolnoma uspela. Intervju je potekal pred kočo Jezero, kjer je izobešena tabla slovenske osamosvojitve, prav tam pa so se v ožji sestavi postavljali temelji slovenske samostojnosti. V pogovoru sta se dotaknila tematike, o času ko je vstopil v politiko, kako je potekala vojna za Slovenijo in kako na situacijo gleda danes, ko vztraja v politiki. 

 

Janez Janša, takrat diplomirani obramboslovec, je pred 30 leti vstopil v politiko, po procesu četverice JBTZ. Minister je postal v resorju, kjer je bil šest oziroma sedem let prej pripravnik. Kjer so me metali iz partije, disciplinirali, vrgli iz službe. In sam sem postal šef tistim, ki so me pravzaprav šikanirali,” je obrazložil Janša takratno situacijo. Veliki večini, ki je bila takrat zaposlena na sekretariatu, je povedal da se ne ločijo po politični liniji. Zgolj po tem, kdo je bil za Slovenijo in kdo proti. Večina je vseeno predano delala, ne glede na to, da so prej pripadali nasprotni politični struji.

Njegovega imenovanja ni bil vesel nihče, razen tistih, ki so bili v Demosu, medtem ko je opozicija nasprotovala njegovi izvolitvi. Izvolitev Janeza Janše za republiškega sekretarja so videli kot grožnjo JLA. “Tako imenovana opozicija je bila poražena na volitvah. Njen program je bil še vedno socializem in Jugoslavija. Demos je zmagal s programom suverene Slovenije, se pravi s programom nečesa, kar je bilo zapisano v Majniški deklaraciji. In vse, kar je njih odmikalo od svojega volilnega cilja, čeprav so izgubili, je bila v tistem času zanje grožnja”, je dejal.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine