4.5 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Premier Janez Janša: V bitki s koronavirusom potrebujemo učinkovito, zakonito in usklajeno delovanje

Premier Janez Janša je po srečanju dejal, da “v tem trenutku bijemo bitko s časom.”  “Vse, kar lahko naredimo za to, da upočasnimo širjenje virusa oziroma epidemije je tisto, kar bo na koncu reševalo življenja in ohranjalo moči zdravstvenega osebja, ki je v tem primeru ključno,” je poudaril in nadaljeval, da vlada sprejema vse možne ukrepe, ki imajo za sabo tudi realno pokritje v tem smislu, da jih lahko tudi izvajamo.

 

“Gre za učinkovito, zakonito in usklajeno delovanje. S tega vidika je bil današnji sestanek koristen, saj je tudi v pogojih epidemije treba ohraniti sposobnost delovanja vseh institucij, ki jih imamo za to, da sprejemajo potrebne odločitve in Državni zbor je v nekaterih zadevah zagotovo ključna institucija,” je dejal premier. Dodal je, da je vse tiste priprave, ki mogoče doslej niso bile narejene za to, da bi ta institucija funkcionirala tudi  v prihodnjih tednih, treba narediti v čim krajšem času.

Predsednik vlade je v nadaljevanju izpostavil, da si v tem času največ zahvale zasluži zdravstveno osebje. “Naše zahvale zaslužijo vsi tisti, ki so na prvi bojni črti, tisti, ki delajo s pacienti, ki so že pozitivni na koronavirus in tisti, ki pripravljajo kapacitete za prihodnje tedne in tudi tisti, ki skrbijo za najbolj ranljive skupine. Trenutno so te skupine koncentrirane v domovih za ostarele, gre za 10.000 ljudi, ki zahtevajo posebno pozornost, veliko skrb velikega števila zdravstvenega osebja in tudi našo solidarnost, da ne počnemo ničesar, kar se tiče stikov in česarkoli nepotrebnega, da bi to kategorijo dodatno ogrožali,” je poudaril Janez Janša in dodal, da noben ukrep, zakon, dekret ne more storiti več od tega, da se sami zavedamo, da moramo varovati lastno zdravje in zdravje drugih.

Premier je v nadaljevanju odgovarjal tudi na novinarska vprašanja, pri čemer je poudaril, da je, kar se tiče aktivacije 37.a člena, vsem jasno, zakaj se to potrebuje. “Slovenska policija je s svojimi resursi na veliki preizkušnji. Od včeraj naprej imamo nove kontrolne točke z Avstrijo in ta nova situacija ustvarja vrsto razmer, v katerih je prisotnost policije nujno potrebna zaradi splošne varnosti prebivalstva. Prav zato pa lahko policija manj sil angažira na južni meji, kjer pa potrebe naraščajo in pomoč Slovenske vojske je edina kapaciteta, ki jo imamo na razpolago,” je poudaril premier. “Slovenske vojske ne potrebujemo na ulicah, potrebujemo pa jo na južni meji, ker v tem trenutku zaradi podatkov, ki jih tudi mediji objavljate, potrebe naraščajo in upam, da bo v Državnem zboru dovolj razuma, da se ta člen aktivira,” je dejal predsednik vlade.

Premier Janša je nadaljeval, da so pred nami tedni, ko bo veliko stvari na preizkušnji, še posebej sposobnost očuvanja vitalnih kapacitet našega zdravstva za spopad z naraščanjem števila obolelih. “Število obolelih in pozitivnih narašča. Tu so sicer tudi dobre novice, da so se od tistih, ki so najprej oboleli, nekateri že pozdravili. Danes je bil tudi prvi bolnik, ki je potreboval umetna pljuča, odklopljen od aparata, ker se je stanje toliko izboljšalo, da lahko diha sam, kar pomeni, da je bolezen obvladljiva in da to, da je nekdo pozitiven, še ne pomeni, da bo končal na intenzivni,” je dejal premier Janša. Opozoril pa je tudi, da je omejenost kapacitet ne samo slovenskega zdravstvenega sistema, ampak vseh na svetu takšna, da niso sposobni zadostiti potrebam, če je število obolelih, ki potrebujejo intenzivno skrb, takšno, da te kapacitete tega ne zmorejo. “Zato to, kar lahko naredimo, da se število okužb čim bolj zmanjša, dejansko pomaga reševati življenja,” je dejal predsednik vlade. Ob tem je izpostavil dogajanje v Italiji, pa tudi v Španiji in opozoril, da je predvsem v Španiji med okuženimi velik odstotek zdravstvenega osebja, kar bo kreiralo dodatne probleme. “Tudi pri nas je med veliko pozitivnih na korono več deset zdravstvenih delavcev, ki so nujno potrebni. Zato je treba upoštevati tako dobre kot slabe novice,” je povedal premier.

“Ponovno ne moremo zadostikrat poudariti, da so ključni tedni pred nami in da noben dekret, odlok, zakon ne more nadomestiti tega, da se sami zavemo, kaj lahko naredimo,” je dejal Janša.

Nadalje je opozoril, da je v zadnjih dneh prišlo tudi do nekaterih bolj praktičnih navodil zdravstvene stroke v zvezi z uporabo zaščitne opreme. “Tudi to je treba upoštevati, na primer, kar se tiče nošnje, izdelave in učinkovitosti zaščitnih mask, kajti situacija še nekaj časa ne bo takšna, da bi se dalo zagotoviti profesionalno izdelano zaščitno opremo za vsakega izmed nas. Nobena država na svetu tega danes ni sposobna,” je povedal premier. Dodal je, da milijon mask za Slovenijo pomeni 600 milijonov mask za Indijo, milijardo za Kitajsko, 300 milijonov za ZDA: “Nikjer ni proizvodnih kapacitet, ki bi to lahko zagotovile. Čez šest mesecev bo situacija verjetno bistveno drugačna, a v tej situaciji je treba biti pragmatičen in samoiniciativen,” je poudaril Janez Janša. Po njegovih besedah se vlada v tem trenutku trudi zagotavljati zaščitno opremo predvsem tistim, ki se neposredno spopadajo z boleznijo in s tistimi, ki opremo potrebujejo pri svojem delu, predvsem v zdravstvu.

“Zagnali smo tudi lastno produkcijo. Hvala slovenskim podjetnikom, ki so razmišljali vnaprej in nabavili zaloge. Marsikaj se da narediti. Marsikje so sami začeli šivati maske in vsa zahvala njim, ker za zaščito nas, ki ne delamo v zdravstvenem sistemu, ni nujno, da potrebujmo masko, izdelano na Kitajskem. Vsaka zaščita je boljša od nobene zaščite,” je poudaril premier in opozoril, da je pomembna tudi pravilna uporaba zaščitnih mask in ponovno pozval k spoštovanju in upoštevanju smernic, ki jih bo izdala zdravstvena stroka.

Ob tem se je predsednik vlade tudi zahvalil državam, ki nam pomagajo. “Nihče zaščitne opreme nima dovolj, in v tem trenutku gre za posojanje in pomoč. Trenutno  namreč v Evropi ni nikogar, ki bi imel teh zalog tudi za najnujnejše potrebe za več kot za nekaj dni in tako se situacija rešuje iz dneva v dan,” je poudaril Janez Janša. Po njegovih besedah Slovenija z vsemi možnimi načini vzpostavlja lastno produkcijo, ki jo bomo potrebovali tudi kasneje. “In naj bo šola te epidemije, ko so praktično vse šivalnice zaščitne opreme skoncentrirane na eni točki zemeljske oble, zadostna, da se takšna situacija nikoli ne ponovi,” je še poudaril predsednik vlade.

Nadalje je Janez Janša povedal tudi, da je imel včeraj dolg posvet z različno zdravstveno strukturo, kjer so spregovorili predvsem o uporabi zaščitne opreme. “Enako kot to, da zaščitno opremo imaš, je pomembno, da to opremo znaš pravilno uporabljati,” je povedal Janša in ponovno opozoril, da je treba slediti nasvetom, ki bodo podani s strani zdravstvenih delavcev.

Janez Janša pa je nenazadnje spregovoril tudi o protikorona paketu, pri čemer je dejal, da gre za “finančno blazino,” ki je namenjena temu, da bi po koncu epidemije ponovno lahko normalno funkcionirali. Spomnil je, da imajo ministrstva rok za posredovanje zakonskih členov danes do 23. ure ter da bodo v paket vključeni tudi predlogi, ki prihajajo s strani parlamentarnih strank in drugih deležnikov. “Marsikdo je še kaj predlagal, kar bomo skušali dati v prvi paket ali pa nato v drugega, ki se tudi pripravlja in bo obravnavan konec naslednjega tedna,” je povedal predsednik vlade. Ob tem je dodal, da gre pri omenjenem paketu za zelo zahtevno materijo ter da je pomembna tudi razprava in obravnava o tem paketu v Državnem zboru. “Idealno pa bi bilo, če bi zakon sprejeli do 1.4,” je še dejal Janez Janša.

Glede tega, kdaj bodo ponovno odprti šole in vrtci, je predsednik vlade dejal, da bodo omenjene institucije zaprte do nadaljnjega, o datumih pa ni špekuliral. Ob tem pa se je zahvalil šolnikom, ki omogočajo, da del pouka poteka na daljavo.

V povezavi z vprašanjem glede nagrajevanja zaposlenih, pa je predsednik vlade dejal, da je omenjena tematika zapisana v smernicah, konkretno pa glede nagrad zaposlenim odločajo predstojniki. “Mnogi, ki delajo, ne delajo zaradi plačila, je pa prav, da tisti, ki se dodatno žrtvujejo, dobijo tudi dodatno plačilo,” je poudaril premier Janez Janša.

Zadnje novice

Sorodne vsebine