11.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Premier Janez Janša danes v Bruslju na delovnem obisku pri voditeljih osrednjih institucij EU in zveze Nato

Premier Janez Janša bo danes v Bruslju na delovnem obisku pri voditeljih osrednjih institucij EU in zveze Nato. To bo njegov prvi obisk v tujini po prevzemu položaja. Sestal se bo s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom.

V ospredju pogovorov bosta po pričakovanjih sveženj za okrevanje Evrope, ki je zaradi pandemije novega koronavirusa v primežu zgodovinske recesije, in predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta.

Sicer pa je trenutno tudi nekaj odprtih vprašanj na osi Bruselj-Ljubljana, na primer glede tožbe komisije na Sodišču EU proti Sloveniji zaradi arhivov Evropske centralne banke (ECB) in glede menjave generalnega direktorja slovenskega statističnega urada.

Janša se bo v Bruslju sestal tudi z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem. To bo njuno prvo delovno srečanje po prevzemu sedanjih položajev.

Na sestanku z generalnim sekretarjem Nata bo po navedbah premierjevega kabineta glavna tema pogovora predstavitev načrtov slovenske strani o krepitvi obrambnih zmogljivosti in kredibilnosti znotraj zavezništva.

Slovenija je med najslabšimi zaveznicami pri uresničevanju Natovega cilja dveh odstotkov BDP za obrambo do leta 2024. Z načrtovanimi 780 milijoni evrov za investicije bi lahko po besedah obrambnega ministra Mateja Tonina cilj dosegla do leta 2026.

Janša je bil premier v času prvega predsedovanja Slovenije Svetu EU v prvi polovici leta 2008. Njegova stranka SDS je članica najvplivnejše evropske politične družine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP).

V Bruslju bo danes tudi zunanji minister Anže Logar, ki se bo srečal z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom unije Josepom Borrellom, komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyijem, Lenarčičem, komisarjem za proračun Johannesom Hahnom in s posebnim predstavnikom EU za dialog Beograda in Prištine Miroslavom Lajčakom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine