1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Premier in predsednik SDS Janez Janša brez dlake na jeziku o nepravilnostih na volitvah – poglejte, kaj vse je zapisal

Piše: Janja Strah

Danes je predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša preko twitterja objavil sporočilo v osmih delih, ki orisujejo nepravilnosti na volitvah.

Kot je zapisal, je za letošnje volitve Državna volilna komisija (slednjo še vedno vodi tajnik Dušan Vučko, nekdanji poslanec LDS) s preglasovanjem odločila, da pri sestavi volilnih odborov ne upošteva dosedanjega tolmačenja zakona, kjer je možnost predlaganja članov proporcionalna glede na zastopanost strank v državnem zboru. SDS je tako namesto dveh lahko predlagala le enega člana.

“Kljub temu smo uspeli spremljati, primerjati in preveriti rezultate, vnešene v sistem DVK, na 84% volišč. Odkrite so manjše nepravilnosti, ki pa na teh voliščih ne vplivajo bistveno na rezultat. Skrb gre predčasnim volitvam, hranjenju volilnih skrinjic in imenikov,” je zapisal premier.

Kot je opozoril, so se zlorabe očitno dogajale preko noči in v času od četrtka do štetja v nedeljo in sicer z neoštevilčenimi glasovnicam (na vsaki glasovnici bi morala biti številka, vidna le s tehničnim pripomočkom), do zlorab je verjetno prihajalo tudi pri glasovanju na daljavo. SDS je doslej predlagala vrsto dopolnitev pravil, ki bi povečale nadzor, vendar so bili predlogi zavrnjeni.

Kot pravi Janša, ima tranzicijska levica v DVK, kamor člane imenuje DZ, še večjo premoč kot na ustavnem sodišču. Ne glede na to pa meni, da za mnoge nenavaden rezultat volitev ni posledica kakšne zarote, pač pa predvsem zunanjih dejavnikov. To pa so dvoletno zmerjanje vlade in njenih strank s strani mainstream medijev, kot so RTV Slovenija, Pop TV ter Odlazkov medijski imperij, “kjer niti enega zgodovinskega uspeha vlade niso prikazali objektivno, večino pa so sploh zamolčali ali izničili s komentarji “stroke”;…” Prav tako je molčala tudi ustrahovana intelektualna sredina, ki je ob načrtnem razčlovečenju, ob javnih, množičnih grožnjah s smrtjo predsedniku vlade in njegovi stranki, peščici “ne naših” novinarjev itd. “zmogla le medlo artikulacijo izgovora, da “sta za prepir potrebna dva”.

Janša ob tem omenja tudi napake pomladnega tabora, politizacijo sindikatov, tožilstva, sodstva, nevladnikov, računskega sodišča, ustavnega sodišča, KPK, raznih pooblaščenk, varuhov in EU korifej proti vladi. Kljub temu pa sta SDS in NSi povečali število mandatov.

“In vse bo v redu, le vsak naj sam sebe iskreno vpraša, ali je res naredil vse, kar zmore. Oglaša se veliko takih, ki so se vedno pripravljeni boriti do zadnje kaplje krvi. Naše, ne svoje. In predvsem zase. SDS pa se je vedno borila ZA Slovenijo, zato sprejema vsak rezultat in GRE NAPREJ,” svoje sporočilo zaključuje Janša.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine