22.3 C
Ljubljana
četrtek, 11 avgusta, 2022

Prelesnikova bo morala javnosti posredovati “sezname za odstrel”

Piše: Sara Bertoncelj

So javni, ali niso javni – to je sedaj vprašanje. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je namreč zatrdila, da ima vlada RS pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov javnih uslužbencev ter da gre za prosto dostopne informacije javnega značaja. Po drugi strani pa vlada pravi, da “seznamov za odstrel” medijem oziroma javnosti ne bo posredovala, češ da so mnenja, da morajo te podatke prikrivati pred javnostjo. Javnost bodo seznanili zgolj selektivno, le o tistem, kar se bo njim zdelo primerno. Pa si tovrstno ravnanje sploh lahko privoščijo? V nekih drugih časih zagotovo. Ali bo vlada Roberta Goloba po posredovanju informacijske pooblaščenke vztrajala pri svojem, pa bomo še videli.

Minuli teden so morala ministrstva vladi poslati sezname zaposlitev in premestitev v zadnjih dveh letih in pol. Seznami so morali poleg imen vsebovati tudi podatke o nazivih, plačnih razredih in tipu zaposlitve. Predsednika vlade Roberta Goloba je torej zanimalo, ali je bila oseba zaposlena za nedoločen oziroma določen čas ali na zaupanje ter za čas mandata ministra. “Za vse novo zaposlene za nedoločen čas naj se posebej označi, ali je pred samo zaposlitvijo že obstajalo delovno razmerje, ter pravno podlago predhodnega razmerja,” je vlada naročila na svoji prvi redni seji. Ta zahteva je seveda dvignila nemalo prahu, ki ga je skušala pomiriti informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Ta je zatrdila, da so omenjeni podatki informacije javnega značaja in zato njihovo zbiranje ni sporno.

“Vlada po zakonu o javnih uslužbencih in zakonu o delovnih razmerjih nima pristojnosti. To je pristojnost bodisi posameznega upravnega organa in njegovega predstojnika, na katerega pa vlada seveda lahko vpliva, bodisi gre za pristojnost upravne inšpekcije v primeru ugotovljenih nepravilnosti,” pa je za Radio Slovenija povedal profesor politologije dr. Miro Haček in ni bil edini, ki se z zbiranjem tovrstnih seznamov ni strinjal. Nekdanji minister za javno upravo in notranje zadeve Gregor Virant je bil naravnost zgrožen, ocenil je, da imajo ti seznami zlovešč prizvok revanšizma in pomenijo tudi slab začetek dela nove vlade.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Vir: Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine