18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

(PREJELI SMO) Korotanski novičnik 33/2022

Piše: Janez Stergar (Klub koroških Slovencev v Ljubljani)

Iz našega prejšnjega javljanja naj najprej na kratko povzamemo še nekaj vabil – kot “zadnji poziv”. Za današnji dopoldanski komorni koncert v sklopu “Sonusiade” – v muzeju družine Liaunig v Suhi pri Pliberku je vabilo sicer že prepozno, pač pa še do konca oktobra muzej še lahko obiščete, vedno od srede do nedelje od 10. do 18. ure. Obiskovalci si lahko eksponate ogledajo sami ali v vodenih skupinah, po želji tudi v slovenskem jeziku.Drevi, v nedeljo, 21.8.2022 ob 19.30 bo v farni cerkvi v Tinjah/Tainach sklepni koncert udeleženk letošnjega mojstrskega tečaj petja pod vodstvom mezzosopranistke Bernarde Fink in basbaritonista Marcosa Finka.V ponedeljek, 22.8. bo na drugi dan, sicer dvodnevnega Bilčovskega semnja »pri Miklavžu« (gostišču Ogris) za glasbo skrbel petčlanski ansambel „Karavanke“ z gorenjskega Bleda – s pevko Majo Berce.Na spletnih straneh celovškega tednika “Novice” berem, da je odpovedan za torek, 23.8. najavljeni strokovni izlet v Ljubljano pod vodstvom Ivanke Kronawetter ter v organizaciji Doma prosvete iz Tinj.

V torek, 23.8. ob 19.00 bodo v Celovcu v Alpen-Adria-Galerie (Theaterplatz 3) odprli fotografsko razstavo Marka Lipuša “Umgehen – Eine Trilogie”. Razstava bo na ogled do 18. septembra.V sredo, 24.8. ob 20.30 bo v Mestnem muzeju v Ljubljani (Gosposka ulica 15) v okviru Mednarodnega festivala Imago Sloveniae ter Poletja v stari Ljubljani nastopil mladi avstrijski, že uveljavljeni komorni Trio Klavis (Miha Ferk – saksofon, Jenny Lippl – violina ter Sabina Hasanova – klavir). Po spominu – bez partitur – bodo zaigrali dela W.A. Mozarta, S. Rahmaninova, Erwina Schulhoffa in Mihe Ferka. Slovenski Dunajčan Ferk deluje kot skladatelj, aranžer, dirigent in solist; njegovih več kot sto izvirnih del in aranžmajev izvajajo ansambli ter predvajajo radijske postaje po vsem svetu. – Vstop na koncert je prost.V petek, 26.8. ob 21.00 bosta na Gornjem trgu v Ljubljani na glasbenem dogodku “Once in a blue Moon” nastopila gosta iz sosednjih dveh držav: harmonikar Luciano Biondini iz Italije in sitar Klaus Falschlunger iz Avstrije. – Tudi na ta dogodek “Poletja v stari Ljubljani” je vstop prost.V soboto, 27.8. ob 20.30 se bo na Gornjem trgu v stari Ljubljani predstavil “Duo Sonoma”, ki ga sestavljata sestri Gregorič iz znane koroške slovenske glabene družine: violinistka Mira in kitaristka Sara. Prisluhniti bo moč – spet brezplačno! – glasbeno-stilni raznolikosti, povezani z mladostno svežino.

V sredo, 31.8. bodo po štirih letih prekinitve na celovškem sejmišču spet odprli lesni sejem, ki bo trajal do sobote, 3.9. Na enem najpomembnejših panožnih srečanj lesarstva in gozdarstva iz alpsko-jadranskega prostora se bo tokrat predstavilo nad 500 razstavljavcev iz 20 držav. V petek, 2.9., okviru sejma v vabi predstavništvo avstrijskega gospodarstva Advantage Austria Ljubljana v sodelovanju s Slovensko gospodarsko zvezo – SGZ iz Celovca in mrežo zbornic New Alpe Adria in Enterprise Europe Network na mednarodno B2B-srečanje s področja lesne industrije in gozdarstva.

V petek, 2.9. se bo dveh letih koronskega zatišja z ekumensko sveto mašo pričel sejem na farovškem travniku – Pliberški jormak, ki je od leta 1393 največji in tudi najstarejši ljudski praznik na Spodnjem Koroškem; leta 2019 je v štirih dneh privabil 132.000 obiskovalcev in več kot 300 razstavljavcev. V soboto, 3.9. bo slavnostnemu sprevodu in postavitvi tržnega znamenja, “Freyunge” sledil velik kramarski sejem, razstava kmetijskih strojev, obrtna razstava, zabaviščni park ter druženje ob kulinarični in glasbeni podpori.V petek, 2.9. ob 16.30 se bodo v parku Finžgarjevega doma na kraških Opčinah (Dunajska cesta 35) pričeli tridnevni 57. Študijski dnevi Draga 2022. Celoten program te tradicionalne in najbolj uveljavljene vseslovenske civilno-družbene prireditve si lahko odprete na https://slovenskaprosveta.org/draga-2022/program-2022/. Neposredni prenos študijskih dnevov bo na spletni strani www.draga-dsi.org ter na You Tube kanalo Draga streaming.V sredo, 7.9. ob 20.00 bo v poletnem gledališču Križank v Ljubljani gala jubilejni koncert Slovenskega okteta, katerega umetniški vodja je ob 70-letnici njegovega delovanja baritonist Jože Vidic. Program koncerta seveda vključuje več skladb koroških in primorskih skladateljev in priredb priljubljenih ljudskih pesmi, s katerimi se je oktet proslavil v Sloveniji, v sosedstvu in po širnem svetu.V četrtek, 8. 9. ob 20.00 se bo v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma 70. Ljubljanski festival zaključil s koncertom orkestra s 180-letno tradicijo – Dunajskih filharmonikov s finskim dirigentom Esa-Pekka Salonenom in častnim članom Dunajskih filharmonikov, pianistom Rudolfom Buchbinderjem.Na likovno razstavo v samostanu v koroškem Millsttatu (med slovenskimi avtorji je tudi naš ljubljanski Korošec Mirko Malle) smo vas že opozorili. Ker bo razstava na ogled še dober mesec, si lahko priklikate današnje TV-poročilo o njej: RTV SLO .Toliko za danes in do prihodnjega javljanja, ki bo predvidoma še poleti, a že v septembru in za večino po koncu počitnic. Do tedaj vse dobro in mirno!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine