23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

(PREJELI SMO) Izjava ZNP o težnjah po spremembi zakona o RTVS

Piše: C. R.

Združenje novinarjev in publicistov z zaskrbljenostjo spremlja težnjo novonastale vladajoče koalicije po čimprejšnji spremembi zakona o Radioteleviziji Slovenija.
Tako želi kar na izredni seji državnega zbora, 18.5.2022, obravnavati novelo tega zakona, ki jo je vložila Slovenska demokratska stranka, čeprav to ni v skladu s pravili, saj takšne vsebine ne sodijo na izredne seje. Poslovnik državnega zbora namreč določa, da se na izredni zadevi obravnava zadeve, s katerimi ni mogoče odlagati, kar pa za omenjeno novelo ne velja. Pravi razlog je v tem, da želi nova koalicija novelo po hitrem postopku spraviti z dnevnega reda, da bi ‘naredila prostor’ lastnemu predlogu spremembe omenjenega zakona.
Namen spremembe zakona, ki jo načrtuje nova koalicija, je jasen: koalicija Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice želi na ta način odstraniti vodstvo Radiotelevizije Slovenija in organe upravljanja (programski in nadzorni svet), ki levemu polu slovenske politike niso po volji, ter nastaviti sebi lojalen kader. V Združenju novinarjev in publicistov smatramo, da je takšno početje neprimerno in nesprejemljivo. Gre namreč za jasen poskus, da se pod krinko ‘depolitizacije’ javne radiotelevizije preko t. i. civilne družbe, ki je pod nadzorom levice, vzpostavi trajni politični nadzor nad njo. Na ta način bi se zatrlo vsakršen poskus vzpostavitve politične in nazorske pluralnosti, ki bi jo ta ustanova v skladu s svojim poslanstvom morala izražati.

Upravni odbor ZNP, 17. maj 2022

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine