18.1 C
Ljubljana
četrtek, 7 julija, 2022

Pregl kritiziral Janševo vlado, sam pa na njen račun bival v Londonu

Piše: Sara Kovač

Likovni umetnik Arjan Pregl je veljal za velikega kritika vlade Janeza Janše. Slednjo je namreč obtoževal, da naj bi slabo vodila epidemijo, kratila svobodo govora, vključevala svoje kadre v vse pore družbe in aktivno uničevala kulturo. Zanimivo pa je, da Pregla ni prav nič motilo, ko je taisto oblast, ki se mu je zdela diktatorska, zaprosil za bivanje na stroške davkoplačevalk in davkoplačevalcev v Londonu, povrhu pa mu je bilo financiranje še odobreno.

Maja lani je pozornost medijev vzbudila novica o odpovedi razstave slovenskih slikarjev v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju med predsedovanjem Slovenije Svetu EU, kjer seveda niso zmogli brez zavajanj. Želeli so namreč prikazati, kako naj bi šlo za samovoljo tedanjega kulturnega ministra Vaska Simonitija, ki pa ga je v resnici zmotilo, da ni bil ustrezno seznanjen s pogoji za postavitev razstave, torej, da ne more Slovenija sama izbrati, kaj bo razstavljala. Ker pa je šlo v zadevi tudi za dela slikarja Arjana Pregla, slednji pa je bil še posebej v času vlade Janeza Janše izjemno aktiven na družabnih omrežjih, ko je šlo za kritiziranje oblasti, ne čudi, da je tedaj ravno Pregl stopil v ospredje in poskušal prikazati kot nekdo, ki je žrtev “diktature”.

Pregl pred aprilskimi državnozborskimi volitvami ni skrival, da si želi, da desnosredinska oblast ne dobi vnovičnega mandata. Še posebej v nos mu gre namreč stranka SDS, ki jo sam poimenuje kot Stranko Destrukcije Slovenije. Sam je zaprisežen radikalni stranki Levica. V znak podpore stranki je namreč pred volitvami nastopil v kratkem promocijskem filmčku, ob katerem je zapisal: “Pri Levici se mi zdi pomembno to, da vidi družbo celovito. Ve, da ena stvar vpliva na drugo in kako je treba to spremeniti.” Meni pa tudi, da vključenost strank SAB in LMŠ v delovanje nove vlade ni izdaja, čeprav so strankama volivci izrazili odločni ne! Zapisal je namreč: “SAB, LMŠ in Gibanje Svoboda so se že pred volitvami uskladili o skupnem vstopu v vlado, imajo podobne programe. Če se zdaj kaj dogovorijo, bo to logično povezovanje.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Vir: Nova24TV

Sorodne vsebine