4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

Predstavitev nove in nadgrajene opreme za izvajanje nalog zaščite in reševanja

Piše: C. R.

Danes je v Državnem logističnem centru Roje potekala predstavitev prenovljene in pa nekaj tudi nove opreme, namenjene enotam civilne zaščite. Predstavitve se je udeležil minister za obrambo Matej Tonin.

Namen predstavitve je bil prikaz istovrstne opreme, katere nakup je predviden za odziv na podnebno pogojene nesreče, na vseh ravneh, v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020 in večletnega finančnega okvira 2021 – 2027. Za izvedbo vsebin zaščite in reševanja v prej omenjenih okvirih je Ministrstvo za obrambo že podpisalo sporazume o sodelovanju z 19 subjekti, med katerimi so organizacije s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, lokalne skupnosti, krovna združenja slovenskih občin, nosilci urejanja prostora in državne oziroma kritične infrastrukture.

Naš cilj je zagotoviti hiter in koordiniran odziv, zmanjšati razsežnosti škode in posledic podnebno pogojenih nesreč ter hitrejši zaključek odziva. To bomo dosegli z nakupom in vključitvijo ustrezne opreme, vozila in specializirana oprema, v odziv na posamezen tip podnebno pogojenih naravnih nesreč. Namen, zagotavljanja ustrezne opreme, vozil in sredstev za izvajanje nalog na področju zaščite in reševanja, je zagotoviti enotam brezhibno in tehnično ustrezno opremo, vozila in sredstva, da lahko zagotavljalo svojo odzivnost in operativno učinkovitost.

Odziv sil zaščite in reševanja pa je odvisen tudi od vzpostavitve infrastrukturnih in drugih pogojev za boljše spremljanje in koordiniran odziv na podnebno pogojene naravne in druge nesreče. Cilj bo dosežen z izgradnjo Nacionalnega centra civilne zaščite. Ta bo služil kot strateški center za spremljanje, načrtovanje in odzivanje ključnih struktur sistema zaščite in reševanja in javnih reševalnih služb. Center bo vključeval operativni center s spremljajočo infrastrukturo za odločevalce, pa tudi simulacijski center, ki bo služil usposabljanju za vodenje odziva, situacijski center za spremljanje situacije v državi in širše, center za spremljanje in koordinacijo logističnih operacij, Center za obveščanje Republike Slovenije in spremljajoče prostore v smislu samozadostnosti.

Zelena novogradnja bo na degradiranem območju z izrazito strateško lego in čim manjšim posegom v okolje. Umeščeni bodo stari objekti v lasti Ministrstva za obrambo, pri čemer bodo nekateri objekti obnovljeni in preurejeni v druge namene. Vzpostavitev takega centra bo imela velik posredni učinek na proračun in gospodarstvo v smislu zagotavljanja koordiniranega odziva na podnebno pogojene nesreče, kar bistveno omeji razsežnosti in posledice nesreče in omogoči nemoteno delovanje gospodarstva tudi med nesrečo ali njegov hiter ponovno zagon.

»Sedaj je potrebno, da se idejna zasnova zaključi in se pregleda ter uskladi z vsemi organizacijami in njihovimi potrebami, sočasno pa se še začne umeščati v občinski prostor Mestne občine Ljubljana« je povedal državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Damijan Jaklin. S tem bi se idejna zasnova preselila v naslednjo fazo, ki je projektiranje.

Vir: Ministrstvo za obrambo RS

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine