12.7 C
Ljubljana
sobota, 25 marca, 2023

Predsednik vlade Marjan Šarec in ministrica Alenka Bratušek s svojimi kadri brutalno posegata v gospodarstvo!

V državnem zboru je potekala 12. nujna seja komisije za nadzor javnih financ. Najpomembnejša točka je bilo kadrovanje v državnih podjetjih. Najbolj je slovensko javnost razburjala nenadna menjava uspešne Petrolove uprave. “Dejanja predsednika vlade Marjana Šarca in ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek kažejo, da se vračamo nazaj v čase, ko je politika neposredno posegala v imenovanja kadrov v državnih podjetjih,” je najnovejše kadrovanje vlade Marjana Šarca ocenil predsednik komisije in poslanec Slovenske demokratske stranke dr. Anže Logar.

Komisija za nadzor javnih financ se je zbrala na 12. nujni seji. Obravnavana točka na komisiji je bila “Upravljanje z državnimi podjetji in politično kadrovanje”. Slovenska vlada Marjana Šarca je v zadnjih mesecih poskrbela za pravi kadrovski vihar v energetskih podjetjih, Telekomu Slovenije in nazadnje s sporno menjavo uspešne Petrolove uprave. Predsednik komisije, poslanec SDS dr. Anže Logar, je dejal, da je običajno, da težo odgovornosti pri upravljanju z družbami nosijo nadzorni sveti in uprave, vendar to ne velja za Slovenijo: “Spomnimo se samo primera bančne luknje in mi povejte, koliko uprav in nadzornih svetov nosi odgovornost za svoje zgrešene politične odločitve?”

Izpostavil je, da nagla menjava uprave, kot se je zgodila v primeru Petrola, zbuja sume ter da se velja vprašati, zakaj zanjo ni nihče vedel, razen določenih izjem. Logar je odločno zavrnil trditve nekaterih koalicijskih poslancev, da razprave na sejah delovnih teles škodijo določenim projektom in podjetjem: “Vprašajmo se o vzrokih in posledicah. Če ne bi prišlo do menjave v Petrolu, te razprave danes ne bi imeli. Če bi se projekti izvajali transparentno, se ne bi sestajali. Če pa si koalicijski poslanci sami želijo natikati nagobčnike, zato da ne bi razpravljali o temah, ki delijo javnost, pa je to problem koalicije.”

Šarca dobili s prsti v marmeladi

Toda v času vladanja Marjana Šarca smo prišli še stopnjo višje. Predsednik vlade preko Twitterja javlja, v katerih medijih je treba oglaševati, o katerih bankah je treba ponovno premisliti, kljub dokončno izpeljanim postopkom, in celo o tem, da LMŠ nima nič z menjavo uprave Petrola, čeprav se takrat, ko se je zapis pojavil na Twitterju, seja še ni zaključila,” je dodal Logar, ki je prepričan, da je politika začela aktivno pridobivati vlogo v državnih podjetjih, ki jo je že nekoč imela. “Ko je bil generalni sekretar LMŠ ujet s prsti v marmeladi, je Šarec na novinarski konferenci rekel, da je to verjetno priložnost za razmislek o načinu imenovanja kadrov v državnih podjetjih,” je nadaljeval Logar, ki meni, da je premier Šarec na ta način prikimal še večjim goljufijam in nekdanjemu poseganju politike v državne firme, namesto da bi se posul s pepelom.

Alenka Bratušek povozila vse standarde kadrovanja

Spomnil je na izvolitev vlade Alenke Bratušek s svojo zahtevo, da se morajo vsi nadzorniki državnih podjetij takoj zamenjati. Predsednik komisije je spomnil tudi na septembrsko razkritje kadrovanja v energetskih firmah. “Takrat je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek popolnoma povozila vse načine kadrovanja v energetskih podjetjih, ki so bili po težkih mukah vzpostavljeni v preteklosti,” je dodal dr. Logar, ki ministrici Bratuškovi še očita, da je stopila nazaj v čase, ko je politika neposredno posegala v ta kadrovanja.

Povedala svojo resnico o zamenjavi Petrolove uprave

Poslanci so na seji od nove predsednice uprave Petrola in njegove nekdanje prve nadzornice Nade Drobne Popovič zahtevali podrobnejša pojasnila o razlogih za odhod uprave. Ta je ponovila, da je bil razlog za sporazumno prenehanje mandata razhajanje med nadzornim svetom in upravo glede izvajanja strategije družbe, podrobnosti pa zaradi določb sporazuma med nadzornim svetom in upravo ni mogla pojasniti. Ob tem je poudarila, da nadzorni svet zagovarja razkritje podrobnosti, zato je tudi ponovno pozval nekdanjo upravo, da naj se sporazum v tem delu prekine. Čeprav podrobnejša vsebina sporazuma predstavlja skrivnost, pa se je Drobne Popovičeva strinjala, da lahko podrobnosti članom komisije pojasni v primeru zaprtja seje za javnost, zaradi česar je predsednik komisije dr. Anže Logar to tudi storil. Na vprašanje novinarjev, ali so predstavljeni argumenti nadzornikov Petrola dovolj trdni za upravičeno razrešitev, pa je dr. Logar po seji odgovoril, da bo argumente presojala skupščina Petrola. “Na podlagi tega bo lahko nato tudi politika ocenila prepričljivost razlogov,” je dodal.

Parlamtarna komisija sprejela štiri sklepe

Člani komisije so na seji potrdili vse štiri predlagane sklepe. Vladi bodo tako priporočili, naj prepreči vpliv kakršnihkoli političnih interesov na kadrovanje in odločanje pri upravljanju državnega premoženja. Vladi in SDH bodo priporočili tudi, naj zagotovita čim hitrejše nadaljevanje privatizacijskih postopkov na način, da se za gospodarske družbe najde odgovorne lastnike. Vladi in SDH prav tako priporočajo, naj se na področju upravljanja z državnim premoženjem držita načel korporativnega upravljanja s priporočili Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj. Komisiji za preprečevanje korupcije pa bodo priporočili, da naj preišče morebitna korupcijska tveganja v postopkih razrešitev ali imenovanj oseb v organe vodenja ali nadzora družb v državni lasti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine