31 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Predsednik vlade Janez Janša v čestitki ob dnevu Slovenske vojske opozoril na odnos dela politike do nje od osamosvojitve naprej

Predsednik vlade Janez Janša je ob dnevu Slovenske vojske čestital njenim pripadnikom in pripadnicam ter obenem izrazil hvaležnost pripadnikom Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) in Teritorialni obrambi za njihov pogum in žrtve. V čestitki pa je opozoril tudi na odnos dela slovenske politike do vojske.

“Ostanite ponosni na svoje korenine in iz njih črpajte moč za vse izzive prihodnosti,” je premier ob njihovem prazniku sporočil pripadnikom Slovenske vojske.

Projekt Manevrske strukture narodne zaščite je nastal pred 30 leti kot odgovor na razoroževanje slovenske Teritorialne obrambe in je na samem začetku zagotovil varnost osamosvojitvenega procesa, je zapisal premier Janša.

“Upor domoljubov zoper razorožitev in nastanek MSNZ sta tisto seme, iz katerega je po ustavnih spremembah jeseni 1990, plebiscitu in sprejetju ustrezne zakonodaje v slovenski skupščini nastala Slovenska vojska,” je zapisal.

Zato se mu zdi prav, da se ob dnevu Slovenske vojske izrazi hvaležnost za pogum in žrtve pripadnikov MSNZ in Teritorialne obrambe, katerim se lahko zahvalimo, da danes živimo v samostojni Sloveniji, je dodal Janša.

V čestitki je še poudaril, da je Slovenska vojska, ki je sicer nastala na trdnih temeljih, do danes prehodila pot, zaznamovano z vzponi in padci. Številne ovire, s katerimi se je na tej poti srečevala, pa so bile po njegovem prepričanju postavljene s strani dela politike, ki je bila po letu 1991 večino časa vladajoča v državi.

“Glavna težava Slovenske vojske danes tako ni samo pomanjkanje finančnih in materialnih sredstev, temveč predvsem odnos dela slovenske politike do nje od osamosvojitve naprej. Ta odnos je pripeljal Slovensko vojsko v stanje, ko vrhovni poveljnik obrambnih sil pri vsakoletnem poročanju o stanju pripravljenosti Slovenske vojske že več let zapored v svoji oceni ugotavlja, da je Slovenska vojska za primer krize ali vojne ocenjena z oceno nezadostno,” je opozoril predsednik vlade.

Ob tem je izrazil upanje, da slovenski narod ne bi nikoli več postavljen pred strahotno preizkušnjo vojne, a je pri tem opozoril, da se razmere lahko čez noč spremenijo. “Vlada, ki jo vodim, se zaveda odgovornosti, ki jo imamo do državljank in državljanov v luči zagotavljanja varnosti in ohranjanja suverenosti države. Naša prizadevanja bodo zato šla v smeri ustvarjanja pogojev, v katerih bo Slovenska vojska lahko razvijala svoje potenciale ter bo sposobna v vsakem trenutku obraniti varnost in suverenost te države,” je zagotovil.

Na vladi se zavedajo tudi zavez do zveze Nato, za katere so odločeni, da jih uresničijo in s tem popstanejo kredibilen in verodostojen partner zavezništva, je še izpostavil premier Janša.

Slovenska vojska v spomin na čas, ko so naborniki pred 29 leti vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji, danes praznuje svoj dan.

Letos zaradi omejevalnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ob tem ne bo večje prireditve, bodo pa po napovedih načelnika generalštaba Roberta Glavaša na dveh lokacijah pripravili slovesnosti z nagovori, podelitvijo priznanj in činov. Predsednik republike Borut Pahor bo gostil ministra za obrambo Mateja Tonina in načelnika Glavaša. Slovesnosti se bo udeležil tudi premier Janša.

Zadnje novice

Sorodne vsebine