27.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Predsednik vlade Janez Janša se bo v ponedeljek udeležil vrha zveze NATO in bilateralnih pogovorov v Bruslju

Piše: C. R.

Spoštovani,

predsednik vlade Janez Janša se bo v ponedeljek, 14. 6. 2021, v Bruslju udeležil vrha zveze NATO. Vrha se bo s strani slovenske vlade udeležil tudi podpredsednik vlade in minister za obrambo mag. Matej Tonin.

Vrh bo vsebinsko osredotočen na proces NATO 2030, v prihodnost usmerjeno agendo, ki se osredotoča na prilagajanje Nata na nove izzive. Med slednje spadajo: odnosi z Rusijo, terorizem, kibernetski napadi in prebojne tehnologije, vzpon Kitajske ter varnostne posledice podnebnih sprememb. Osredotočenost bo na krepitvi transatlantske vezi, enotnosti, zavezi h kolektivni obrambi. Spregovorili bodo tudi o obrambnih izdatkih, krepitvi zmogljivosti in delitvi bremena.

Predsednik vlade Janez Janša bo v Bruslju opravil tudi bilateralne pogovore

Predsednik vlade se bo najprej srečal s predsednico Vlade Islandije Katrín Jakobsdóttir, s katero bosta spregovorila predvsem o prioritetah predsedovanja Slovenije Svetu EU in odnosih EU – Islandija. Sledilo bo bilateralno srečanje s predsednico Vlade Kraljevine Norveške Erno Solberg, ki bo prav tako prvenstveno namenjeno predstavitvi prioritet predsedovanja Slovenije Svetu EU. Dotaknila se bosta tudi odnosov EU – Norveška in aktualnih zunanjepolitičnih tem, predvsem Rusije in Belorusije. Predsednik vlade se bo sestal tudi s  predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Zoranom Zaevom in mu predstavil prednostne naloge predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU, vezane predvsem na Zahodni Balkan.

Vir: Gov.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine