21.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Predsednik vlade Janez Janša s predsednico Slovaške Republike

Piše: C. R.

Predsednik vlade Janez Janša se je danes srečal s predsednico Slovaške republike Zuzano Čaputovo. Sogovornika sta spregovorila o bilateralnem sodelovanju, slovenskem predsedovanju Svetu EU in COVID situacij.

Odnosi med Slovenijo in Slovaško so tradicionalno dobri, prijateljski, brez odprtih vprašanj. Med državama poteka odprt dialog na vseh ravneh. Tvorno sodelujeta tudi na multilateralni ravni, v okviru EU, zveze NATO ter regionalnih oblikah sodelovanja.

Slovaška je ena pomembnejših zunanjetrgovinskih partneric Republike Slovenije. Blagovna menjava med državama je leta 2020 znašala 1,07 mlrd EUR, kar je sicer 7% manj kot leto poprej, ko je dosegla 1,15 mlrd EUR. Potencialne možnosti za poglobitev dvostranskega gospodarskega sodelovanja so predvsem na področjih avtomobilske industrije, IKT, logistike, turizma, inovacij, pametnih tehnologij, razvoja umetne inteligence ter zelenega in krožnega gospodarstva.

Predsednica Slovaške republike se bo na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Sloveniji sicer mudila na uradnem obisku.

Vir: gov.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine