-2.2 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

Predsednik vlade Janez Janša s katarskim podpredsednikom vlade in ministrom za zunanje zadeve

Piše: C. R.

Premier Janez Janša se je danes v Ljubljani srečal s podpredsednikom vlade in ministrom za zunanje zadeve Katarja, šejkom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al-Thanijem, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

Sogovornika sta bilateralne odnose ocenile kot zelo prijateljske in polne potenciala za učvrstitev sodelovanja. Ob tem sta se osredotočila predvsem na gospodarsko sodelovanje. Podatki zadnjega leta kažejo na rast blagovne izmenjave. Predsednik vlade je omenil poslovni forum, ki ga bo 22. novembra  na Expo v Dubaju organizirala Slovenija in predstavlja možnost za navezavo stikov katarske in slovenske poslovne skupnosti. Sogovornika sta si bila enotna v pomenu zelene tranzicije. Investicije v zeleni in ogljično nevtralni smeri predstavljajo osnovo prihodnega delovanja.

Sogovornika sta spregovorila tudi o rasti cen energentov. Katar ostaja ena vodilnih svetovnih sil na področju dobave plina, ki je niso zmanjšali ne v času pandemije niti blokade Katarja s strani Zalivskih držav. Minister se je Sloveniji zahvalil za vso podporo kar zadeva prizadevanja za vizumsko liberalizacijo z EU. Katar ceni pomoč Slovenije in upa, da bo v bližnji prihodnosti prišlo do izvzetja katarskih državljanov iz vizumske obveznosti ob vstopu v schengensko območje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine