4.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek: Trenutne razmere zaradi koronavirusa so za avtoprevoznike katastrofaln

Trenutne razmere zaradi koronavirusa so za avtoprevoznike katastrofalne, še poslabšuje pa jih pomanjkanje informacij, je za STA dejal predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. Vozniki, ki so obtičali v zastoju pred mejnim prehodom Obrežje, so v sredo sicer lahko zapustili avtocesto. Opozoril je, da bo dobavna veriga morda kmalu prekinjena.

“Stanje je katastrofalno z vseh vidikov. Razmere se spreminjajo na pol ure, balkanski koridor se zapira za vse, ki so bili na okuženih območjih. Poleg tega imamo premalo informacij,” je dejal Pišek, ki vodi sekcijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Zastoj tovornih vozil je najdaljši na mejnem prehodu Obrežje. Policija je slovenskim voznikom, ki so obtičali tam, v sredo sicer omogočila, da so zapeljali iz kolone in zapustili avtocesto, je povedal.

Na Darsu so za STA povedali, da voznikom tovornih vozil že od srede priporočajo, naj se Obrežju izognejo. Tistim, ki so obtičali v zastoju, je Dars zagotovil vodo.

Čakalna doba za voznike tovornih vozil pri izstopu iz Slovenije je na Obrežju po podatkih Prometnoinformacijskega centra deset ur. Hrvaški avtoklub (Hak) medtem poroča o dvo- in večurnem čakanju. Tudi nekateri hrvaški mediji so poročali, da na mejnih prehodih ni posebne gneče.

Slovenskim voznikom, ki so zaradi zastojev in drugih negativnih vplivov epidemije koronavirusa v težavah, je po Piškovih besedah stalno na voljo tudi pomoč prek OZS. “Informacij o tem, da bi kdo od naših članov nekje obtičal in ne more nikamor, sicer nimamo,” je dodal.

Tovorni promet tudi v Italijo po njegovih besedah sicer načeloma poteka nemoteno, a je težko najti voznike, ki bi bili pripravljeni peljati tja. Vozniki dajejo celo odpovedi. “Saj je sicer razumljivo, da nočejo iti. Tudi jaz ne bi šel. Trenutno me ne bi prepričali, da peljem v Milano,” je poudaril.

Ob tem je opozoril na prekinitev dobave sveže hrane, do katere bi lahko prišlo v naslednjih dneh. “Slovenija je lahko že jutri prazna, saj nismo samooskrbna država. Ne gre pozabiti, da pomemben del zelenjave na police slovenskih trgovin pride iz Italije,” je dejal.

Opozoril je še, da lahko razmere v primeru nadaljnje eskalacije postanejo nepredstavljive. Mnogi prevozniki imajo veliko zaposlenih in dolgove, zato jih lahko izguba večine prihodkov po Piškovih besedah že v nekaj mesecih povsem uniči.

Pomoč, ki jo je napovedala država, je pozdravil, a opozoril, da ugodna posojila SID banke ne pomagajo, če podjetja nimajo prihodkov. “Če ne poslujem več, mi ne pomaga niti brezobrestno posojilo,” je dodal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine