-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor na osrednji prireditvi ob dnevu Slovenske vojske

Piše: C. R.

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor se je danes udeležil osrednje prireditve ob dnevu Slovenske vojske. Predsednik republike je bil na prireditvi slavnostni govornik.Dan Slovenske vojske obeležujemo vsako leto 15. maja, na dan, ko se je leta 1991 začelo usposabljanje prve generacije slovenskih vojaških obveznikov v učnem centru Teritorialne obrambe na Igu pri Ljubljani ter v Pekrah pri Mariboru.Ob tej priložnosti je predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor slovesno povišal namestnika načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Romana Urbanča v čin generalmajorja Slovenske vojske.

V nadaljevanju je besedilo slavnostnega govora predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja.Spoštovane pripadnice in pripadniki Slovenske vojske,gospod minister,načelnik generalštaba,visoki gostje,gospe in gospodje,Republika Slovenija je varna država. Zato, ker vodi miroljubno zunanjo politiko in rešuje vsa odprta vprašanja po mirni poti.
Zato, ker Slovenija širi krog medsebojnega razumevanja, spoštovanja in prijateljstva z drugimi državami vsepovsod po svetu.
Slovenija je varna država, ker je zanesljiv partner in zaveznik v Evropski uniji in zvezi Nato.In nenazadnje, svojo neodvisnost in samostojnost si je s svojo vojsko v vojni za Slovenijo izborila sama.Vi ste ponosni dedič te slavne tradicije. Zdaj ste močan vojaški steber našega sistema nacionalne varnosti.
Slovenija se zanese na vas. Zavezniške vojske se zanesejo na vas. Doslej še nikogar niste razočarali.
Z vašim delom na mirovnih misijah v tujini, z vašo profesionalno skrbjo za obrambne naloge doma ter z vašo srčno pomočjo našim ljudem v stiskah vedno vse navdušite.Zato, spoštovane pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, sprejmite, ob vašem in našem prazniku, iskrene čestitke in izraze iskrene hvaležnosti.
S svojim delom ste si ustvarili ugled in spoštovanje med ljudmi. To je največ. To je največje priznanje. Ponosni smo na vas.Spoštovani,kot sem dejal, je Slovenija varna država in ni neposredno vojaško ogrožena. Toda v kratkem času od našega zadnjega srečanja so se varnostne razmere v Evropi poslabšale.Ruska federacija je neizzvano napadla Ukrajino in vojni za enkrat ni videti konca.Zahodni svet, ki mu pripadamo, se je enotno in ustrezno odzval.
Čeprav si vsi želimo, da bi se čimprej našla politična volja za prekinitev vojne in mirno rešitev spora, vojna sproža pomembne politične in varnostne spremembe.
Interes Finske in Švedske za članstvo v Natu je samo ena od teh sprememb.In to niso edine napetosti v Evropi in svetu. Zgostitev socialnih in gospodarskih posledic svetovne zdravstvene krize in posledic vojne v Ukrajini poglabljajo nevarnosti za sprožitev drugih hibridnih ali vojaških konfliktov.
Naj si Slovenija še tako iskreno prizadeva za mirno reševanje vseh sporov, ne sme si zatiskati oči pred sedanjimi napetimi razmerami.V teh nepredvidljivih razmerah je z vidika varnosti Slovenije bistveno troje:1. Da imamo izurjeno, usposobljeno, opremljeno in moralno motivirano slovensko vojsko, kot vojaški steber naše varnosti.2. Da smo zanesljiv zaveznik v zvezi Nato, da se lahko zanesemo na vzajemno pomoč drugih držav zaveznic in da se one lahko zanesejo na našo.3. Da smo aktiven član evropske družine, da si prizadevamo za njen vsestranski razvoj, tudi obrambni, ker v Evropski uniji Slovenci lažje in boljše uveljavljamo naše nacionalne interese.  Evropska ideja in Evropska unija že skoraj 80 let neprekinjeno zagotavljata mir, varnost in blaginjo evropski družini narodov in držav, tudi naši.Spoštovani,dolga leta po finančni krizi za krepitev borbenega karakterja Slovenske vojske ni bil najboljši čas.
Toda v zadnjih par letih so se zgodili zelo veliki premiki. Državni zbor je s sprejetjem nekaterih ključnih, strateških dokumentov začrtal sodoben in dolgoročni razvoj Slovenske vojske.
Na tej podlagi so bili sprejeti izvedbeni programi. Po dolgih letih oklevanj je bil naposled sprejet sistemski zakon, ki zagotavlja materialno podlago za nujno potrebne investicije za opremo slovenskega vojaka, njegovo oborožitev in zmogljivost Slovenske vojske za obrambo države.V ta pomemben okvir sodi tudi nakup bojnih kolesnih vozil 8×8 Boxer. Investicija je ključnega pomena za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine kot najpomembnejše zmogljivosti Slovenske vojske.
S tem bo zagotovljena večja bojna pripravljenost. In ni nepomembno – bolje bo varovala tudi vaša življenja.
Potreba ni od včeraj in temelji na ustreznih strokovnih podlagah. Intenzivnejše aktivnosti potekajo že več let.
Kot vrhovni poveljnik obrambnih sil ostajam pri moji podpori tej investiciji in menim, da nakupa ne smemo več odlagati.Pri tem moram posebej podčrtati, da ste bili prav vi, spoštovane pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, v času nižjih izdatkov za obrambo tisti, ki ste s svojo profesionalno držo zagotavljali izpolnjevanje zaupanih vam nalog.
Tudi glede nagrajevanja vašega dela so se začeli obetavni premiki, s katerimi je treba  nadaljevati.Spoštovane pripadnice in pripadniki Slovenske vojske,Slovenska vojska bo danes dobila tretjega generalmajorja v  najvišjem vodstvu.Poleg načelnika in poveljnika Poveljstva sil bo z ukazom, ki sem ga podpisal, v čin generalmajorja napredoval brigadir Roman Urbanč, namestnik načelnika generalštaba.Namestnik načelnika je izkušen častnik, ki je svojo vojaško kariero gradil desetletja. Izkušnje je pridobival doma in v tujini zato, da lahko danes opravlja pomembno funkcijo in prispeva k razvoju Slovenske vojske.
Čin generalmajorja je priznanje in predvsem velika zaveza za prihodnje delo in brezkompromisno predanost Sloveniji in Slovenski vojski.Cenjeni generalmajor Urbanč, izrekam vam iskrene čestitke in vam želim veliko uspehov.Slovenske vojska ima od danes na treh najpomembnejših mestih tri generalmajorje. Zato upravičeno pričakujem od vas, spoštovani generali, da boste vojsko vodili odločno in  pravično.Da boste storili vse za njeno krepitev in izurjenost ter boste skupaj z vsemi pripadniki Slovenske vojske naš ponos in garant suverenosti ter varnosti.Pred vami je velika odgovornost. Imate naše zaupanje, imate predane pripadnike Slovenske vojske, imate podporo. Na vas je, da izpolnite naša pričakovanja.Na koncu naj vam še enkrat izrečem zahvalo za vaše delo in priporočilo za enako profesionalno zavzetost v prihodnje.Ob vašem in našem prazniku sprejmite iskrene čestitke.Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske –ZA KOGA?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine