11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Predsednik republike Pahor ustanovno sejo nove sestave DZ sklical za 22. junij

Predsednik republike Borut Pahor je danes, potem ko mu je predsednik Državne volilne komisije Anton Gašper Frantar izročil uradni zapisnik o ugotovitvi izida predčasnih volitev v DZ, podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje DZ, ki bo 22. junija ob 11. uri, so sporočili iz predsednikovega urada. Pahor je ob tem znova pozval politične stranke k dialogu.

Predsednik Pahor je v izjavi ob podpisu ukaza o sklicu ustanovne seje nove sestave DZ izrazil pričakovanje, da se bodo po tej seji poslanske skupine oblikovale do konca junija: “Takoj ko bom z njihove strani o tem formalno obveščen, bom z vodjami poslanskih skupin opravil pogovore o imenovanju mandatarja za sestavo nove vlade. Pričakujem, da bodo ti pogovori opravljeni konec junija ali v začetku julija.”

V pogovorih z vodjami poslanskih skupin bo Pahor preveril, ali v DZ obstaja dovolj načelne podpore, da poveri mandatarstvo predsedniku na volitvah zmagovalne SDS Janezu Janši. “Seznanjeni ste z mojim stališčem, da se mi zdi prav in pošteno, da prvak zmagovite stranke prvi dobi priložnost za sestavo vlade,” je dodal.

Če bo Pahor ocenil, da bi Janša lahko dobil potrebno parlamentarno večino, bo predlog njegove kandidature za mandatarja podpisal v začetku julija in ga uradno poslal v DZ. “V primeru, da bi v pogovorih z vodjami poslanskih skupin ugotovil, da potrebno parlamentarno večino uživa nekdo drug, bi gospoda Janeza Janšo znova povabil na razgovor. Mene in javnost je že obvestil, da v takih razmerah mandata ne bi sprejel,” je dodal.

Sicer je Pahor v izjavi tudi poudaril, da dialog o možnostih sestave vlade in njenega programa ne pomeni nujne zaveze za sodelovanje v vladi. “Ustvarja pa ozračje visoke politične kulture. Ta omogoča prepotrebno pogovarjanje in sodelovanje tudi po sestavi take ali drugačne vlade,” meni predsednik. Po njegovem prepričanju proces oblikovanja vlade seže čez pomen same izvolitve vlade.

“Izkušnje so nas naučile, da nam dialog in vključevanje omogočata, da skupaj dosežemo več, zapiranje vrat in izključevanje pa, da globoko vsaksebi dosežemo manj,” je opozoril Pahor. Dodal je, da je proces oblikovanja vlade pomemben tudi za ustvarjanje takšnega ali drugačnega vzdušja, ki bo pomembno določalo možnosti za delo vlade, DZ in celotne slovenske politike v naslednjih letih.

Predsednik Pahor je še spomnil, da Slovenijo v tem letu poleg imenovanja nove vlade čakata tudi izvolitev novega guvernerja Banke Slovenije in novega ustavnega sodnika.

Predsednika Državne volilne komisije (DVK) Frantarja je pri izročitvi uradnega zapisnika o ugotovitvi izida predčasnih volitev v DZ spremljal direktor službe DVK Dušan Vučko. Pahor se je ob tem zahvalil vsem, ki so poskrbeli za brezhibno izvedbo volitev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine