13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Predsednik republike ob državnem prazniku prejema številne čestitke voditeljev držav

Predsednik republike Borut Pahor ob dnevu državnosti prejema številne čestitke. Med drugimi so čestitali papež Frančišek, norveški kralj Harald V, japonski cesar Naruhito, belgijski kralj Filip, španski kralj Felipe VI., švedski kralj Karl Gustav XVI., savdski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud in predsedniki številnih držav, so sporočili iz urada.

 

Ruski predsednik Vladimir Putin je v čestitki zapisal, da odnosi med Slovenijo in Rusijo temeljijo na dobrih tradicijah prijateljstva in vzajemnega spoštovanja. Prepričan je, da bi nadaljnji razvoj dvostranskega sodelovanja na različnih področjih ustrezal interesom Rusije in Slovenije. Putin je na koncu zaželel vsem državljanom Slovenije blaginjo in razvoj.

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je v čestitki ob dnevu državnosti Sloveniji in njenim državljanom čestital tudi za odlično spopadanje z epidemijo. Ob tem je dodal, da se veseli trilateralnega srečanja predsednikov Avstrije, Hrvaške in Slovenije, ki ga bo v začetku julija gostil na Dunaju.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je v pričakovanju na srečanje 13. julija v Trstu poslal predsedniku Pahorju in vsem Slovencem najlepše želje ob dnevu državnosti. Ob tem je zapisal, da bosta Slovenija in Italija na trdnih temeljih intenzivnih dvostranskih odnosov in v duhu avtentičnega in konkretnega sodelovanja z drugimi partnerji EU, znali dati nov zagon projektu integracije evropskega kontinenta.

Češki predsednik Miloš Zeman je ob čestitki izrazil zadovoljstvo, da so odnosi med državama v vseh pogledih odlični in se intenzivno razvijajo tako na bilateralni ravni kot v okviru EU in zveze Nato.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je v čestitki poudaril dobre odnose med državama in ob tem izrazil iskreno zahvalo za trdno podporo Severni Makedoniji pri vključevanju v evropsko in evro-atlantsko skupnost.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier si želi, da bi nam s skupnimi globalnimi prizadevanji uspelo premagati izzive koronavirusne krize. Kot je še zapisal v čestitki, Evropa predstavlja okvir, znotraj katerega smo med krizo tesno povezani. Ob tem je izrazil prepričanje, da se bosta Slovenija in Nemčija tudi v prihodnje skupaj zavzemali za močno Evropsko unijo.

Kot je zapisal bolgarski predsednik Rumen Radev, sta Slovenija in Bolgarija zgled prijateljstva, partnerstva in vzpenjajočega se razvoja dvostranskih odnosov, s čimer prispevata k stabilnosti, varnosti in evropski prihodnosti.

Estonska predsednica Kersti Kaljulaid je predsedniku in državljanom Slovenije zaželela blaginje. Izrazila je upanje, da bomo skupaj premagali izzive, s katerimi se soočamo, in v teh negotovih časih ohranili evropsko enotnost in solidarnost, pa tudi čezatlantske vezi. Trdno verjame, da bomo z nadaljnjim sodelovanjem dosegli močnejšo EU in izpostavila pobudo Tri morja kot odličen primer regionalnega partnerstva, ki prispeva k temu cilju.

Predsedniku Pahorju in vsem Slovencem je voščil tudi indijski predsednik Ram Nath Kovind. Ob tem se je z naklonjenostjo spomnil lanskega obiska v Sloveniji, ki je bil prvi uradni obisk indijskega predsednika v Sloveniji. Poudaril je, da sta ga prevzeli toplina in velikodušno gostoljubje ob obisku ter izrazil prepričanje, da bodo v prihodnosti prijateljske vezi in sodelovanje nadaljevali in krepili.

Ob dnevu državnosti so čestitke poslali še hrvaški predsednik Zoran Milanović, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, slovaška predsednica Zuzana Čaputova, romunski predsednik Klaus Iohannis, predsednica Švicarske konfederacije Simonetta Sommaruga, predsednik Črne gore Milo Đukanović, predsednik Južne Koreje Moon Jae-in in mnogi drugi, so še navedli v uradu predsednika republike.

Zadnje novice

Sorodne vsebine