0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Predsednik programskega sveta RTVS dr. Peter Gregorič odgovarja DNS in drugim podpisnikom: »Vaš poziv temelji na zmotni trditvi, da UKOM nima pravne podlage za izvedbo analiz poročanja RTVS«

Piše: L. K. F.

Potem ko so Sindikat novinarjev Slovenije, Društvo novinarjev Slovenije (DNS), Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija, aktiv MMC in še drugi podpisniki minuli teden pozvali Programski svet RTVS glede glede analiz poročanja RTVS, ki jih pripravlja Urad vlade za komuniciranje (UKOM), jim je predsednik sveta dr. Peter Gregorčič včeraj odgovoril …

»UKOM naj preneha s pritiski na novinarje, vodstvo RTV pa naj se jim zoperstavi,« so v Sindikatu novinarjev Slovenije, Društvu novinarjev Slovenije (DNS), Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija,  Aktivu MMC, na Katedri za novinarstvo FDV in v Centru za raziskovanje družbenega komuniciranja na FDV zapisali v protestnem pismu Programskemu svetu RTVS.

DNS, SNS, FDV, aktiv MMC: »UKOM z analizami politično pritiska na novinarstvo«

In dodali: »Podpisniki obsojamo paralelne načine pritiska na delo novinarjev in uredništev, UKOM ni pristojen ocenjevati njihovega dela, javni zavod RTV Slovenija pa ima jasno zakonsko opredeljene mehanizme regulacije in samoregulacije. Ukom z ’analizami poročanja RTVS’ na uradnih vladnih straneh posega v temelje svobode medijev, brez katerih v družbi ni mogoče kritično misliti in razpravljati o skupnih problemih.«  Opozarjajo še, da se UKOM v svojih analizah poročanja RTVS, v katerih se loteva posameznih informativnih oddaj in novinarskih prispevkov, celo posameznih novinarjev, prisvaja pooblastila, za katera nima zakonske podlage, in jih zlorablja za pritisk na novinarje in novinarstvo s ciljem politične podreditve javne radiotelevizije.

Gregorčič: »Vaši zaključki o nezakonski podlagi analiz UKOM-a so zmotni«

»Vaš poziv temelji na zmotni trditvi, da UKOM nima pravne podlage za izvedbo analiz poročanja RTVS,« je v odzivu na pismo zgoraj omenjenih podpisnikov zapisal Gregorčič. In pojasnil, da Sklep o nalogah UKOM-a, ki ga je vlada sprejela na podlagi 25. in 25.a člena Zakona o Vladi R Slovenije, namreč v 3. členu opredeljuje naloge, ki so povezane z zagotavljanjem strokovne podpore službam za odnose z javnostmi na ministrstvih in v vladnih službah. V skladu s četrto alinejo 3. člena omenjenega sklepa vlade UKOM spremlja medije in pripravlja zbirke prispevkov (klipinge), objavljenih v domačih in tujih medijih. V skladu s peto alinejo 3. člena omenjenega sklepa pa UKOM opravlja analitično dokumentacijsko dejavnost, ki se nanaša na spremljanje, dokumentiranje in analiziranje prispevkov, objavljenih v medijih.

»Analize poročanja RTV Slovenija niso nič drugega kot to. Ker je vaš poziv utemeljen na napačnih predpostavkah, so zaključki, ki jih iz napačnih predpostavk izpeljete, zmotni. Poleg tega v pozivu navajate obtožbe, ki jih ne utemeljite. Svoje pavšalne trditve, da UKOM brez zakonske podlage (kar, kot zgoraj utemeljeno, ne drži) ’zlorablja svoje analize za pritisk na novinarje in novinarstvo s ciljem politične podreditve javne radiotelevizije’, namreč z ničemer ne utemeljite. Iz navedenega lahko torej zaključim, da redno analiziranje prispevkov RTVS skladno s Sklepom o nalogah UKOM, ki ga je na podlagi Zakona o vladi sprejela vlada, ne more pomeniti pritiska na delo novinarjev in novinarstva,« je še izpostavil Gregorčič.

Pošiljatelji naj z argumenti odgovorijo na analize UKOM-a 

In navedel, da prav tako to pri oceni o prekoračitvi pristojnosti nekega organa ne more biti relevantna okoliščina. »Posledično vaš poziv v odsotnosti kakšnih koli drugih dokazov o objektivni prekoračitvi pristojnosti UKOM-a ne dokazuje političnih pritiskov na novinarje in novinarstvo, ampak bolj na nevajenost pošiljateljev poziva delovati v demokratični in pluralni družbi. Taka družba, ki je utemeljena v 1. členu Ustave R Slovenije, namreč nujno terja soočenja različnih mnenj in pogledov. Prepričan sem, da je usposobljenost za argumentirano soočanje različnih mnenj in pogledov še posebej pomembno za novinarje, ki želijo v demokratični ureditvi kakovostno opravljati svoje poslanstvo. Pošiljateljem poziva zato predlagam, da analize UKOM-a preučijo in da ˗ v kolikor prepoznajo, da so te analize v celoti ali v posameznih delih pomanjkljive, netočne ali morda celo zavajajoče ˗ podajo UKOM-u svoje nasprotne argumente. Pri tem pošiljatelje poziva spodbujam, da o svojih ugotovitvah obvestijo tudi javnost,« je bil odločen predsednik programskega sveta RTVS.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine