4.5 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Predsednik Pahor začenja posvetovanja o novem varuhu človekovih pravic, SMC bi na to funkcijo ustoličila svojo razvpito nekdanjo poslanko Jasno Murgel

Predsednik republike Borut Pahor začenja tridnevna posvetovanja s poslanskimi skupinami o imenovanju novega varuha človekovih pravic. Za danes ima v načrtu zgolj pogovor z vodjem poslanske skupine SNS, vodje ostalih devetih poslanskih skupin pa bo sprejel v četrtek in petek. Na javni poziv za novega varuha je prispelo devet predlogov kandidatur.

V koaliciji so poudarili zlasti podporo Roku Svetliču ali Petru Svetini, ki ima tudi podporo NSi. O Svetini so se pripravljeni pogovarjati še v Levici, njihova prva izbira pa je Jadranka Sovdat. V SDS še molčijo.

V SMC pričakovano podpirajo kandidaturo svoje nekdanje poslanke Jasne Murgel, a če bo kazalo na ustrezno podporo v državnem zboru Svetliču ali Svetini, ki ju podpirajo druge koalicijske stranke, bi ju verjetno tudi v SMC podprli, so pojasnili za STA. Jasna Murgel je sicer znana po izjavah o kadrovanju na ustavnem sodišču.

V SNS se po navedbah predsednika Zmaga Jelinčiča o podpori kateremu od kandidatov še niso odločili. Institucija varuha človekovih pravic se jim sicer zdi odveč, saj da “brani le pravice marginalnih skupin in tujcev, nikakor pa ne osnovnih pravic svojega naroda in države”.

Na javni poziv predsednika republike za novega varuha je torej prispelo devet predlogov kandidatur s pisnim soglasjem kandidatov. Poleg Svetliča, Svetine, Sovdatove in Murglove so kandidati še Stanko Baluh, Valerija Korošec, Rajko Marković, Gorazd Pretnar in Franci Žohar.

Aktualni varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer se mandat izteče 23. februarja. Državni zbor imenuje varuha z najmanj dvotretjinsko večino oziroma glasovi 60 poslancev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine