15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Predsednik Pahor sprejel svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo

Predsednik republike Borut Pahor je pred večerno osrednjo slovesnostjo ob dnevu državnosti sprejel svojcev padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo. V nagovoru je izpostavil, da je po 27 letih Slovenija sposobna ubraniti nacionalne in državne interese v prid miru, blaginje in varnosti državljanov.

Predsednik republike Borut Pahor je danes skupaj z delegacijami notranjega in obrambnega ministrstva ter vojske in policije v predsedniški palači sprejel svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.

V nagovoru zbranim je med drugim spomnil, da je že v petek z delegacijo obrambnega in notranjega ministrstva položil venec na Pomnik padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah. Tako so se po njegovih besedah na simbolen način posvetili spominu na njihovo žrtev za domovino, ki je danes svobodna in polna upanja za prihodnje generacije. Na dan državnosti bo Pahor, kot je dejal, venec položil še na spomenik, ki je bil postavljen lansko poletje in je posvečen žrtvam vseh vojn.

Pahor želi, da bi tudi s takšnimi simbolnimi dejanji v kolektivni zavesti ohranjali spomin na to, da smo tudi v vojni za Slovenijo izgubili ljudi za svobodo. Takšne zavesti si želi zlasti pri generacijah, ki jim ni bilo usojeno živeti v času te vojne.

Kot je dejal Pahor, radi rečemo, da so dali življenje za svobodo. “V bistvu so jim bila življenja vzeta,” je opomnil. Vselej, ko se Pahor srečuje z njihovimi svojci, se tako vpraša, koliko je bilo v času po osamosvojitvi narejenega, da bi naši otroci na prihodnost lahko gledali z upanjem in ne strahom.

Sam ocenjuje, da smo v teh letih dosegli veliko. “Nismo rešili vseh problemov. Ne še. Jih pa rešujemo. Počasi, trmasto in smelo,” je dejal predsednik republike. Je pa zanj najpomembnejše, da lahko 27 let pozneje ugotovimo, da smo kot država in kot nacija v vseh okoliščinah “sposobni ubraniti nacionalne in državne interese v prid miru, blaginje in varnosti naših ljudi”.

Tako je po besedah Pahorja mogoče reči, da je generacija, ki je sodelovala pri osamosvojitvi, naložene naloge v veliki meri opravila. To pa daje zadoščenje, ki je tako zelo pomembno za sobivanje v državi, v domovini, je še dejal Pahor.

Predsedniku republike se je v imenu svojcev zahvalila Martina Albreht. Priznala je, da so dnevi, ko se spominjajo svojih najbližjih, ki so umrli v vojni, za svojce zelo težki. Vse, ki odločajo, je zato zlasti pozvala, naj poskrbijo, da bo Slovenija ostala “še naprej v miru”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine