19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Predsednik Pahor se je ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta udeležil slovesnosti v Dolgi vasi

Piše: C. R.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na predvečer mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta danes udeležil osrednje spominske slovesnosti ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta. Predsednik republike je bil na slovesnosti slavnostni govornik.

Predsednik Pahor je pred slovesnostjo položil venec k spomeniku žrtvam nacifašističnega nasilja na judovskem pokopališču v Dolgi vasi. Po položitvi venca je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podal priložnostno izjavo za medije. Dejal je, da v kolikor želimo zavarovati pridobitev miru, varnosti, strpnosti in sožitja si moramo kot posamezniki in kot skupnost prizadevati za kulturo spominjanja, kulturo dialoga in kulturo mirnega reševanja vseh sporov. Krik človeštva “nikoli več” je sedaj na preizkušnji v ukrajinsko-ruski krizi, zato se je predsednik Pahor zavzel za umiritev napetosti, dialog, mirno reševanje spora, uveljavitev sporazuma iz Minska in prevlado razuma. Izjavo za javnost sta podala tudi Janez Magyar, župan Občine Lendava, in Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor.

foto: Daniel Novakovič / STA.

Predsednik Pahor je pred slovesnostjo v Murski Soboti obiskal gospo Eriko Fürst, edino še živečo Judinjo iz Prekmurja. Gospa Fürst, ki je bila internirana v taborišču Auschwitz, se je s predsednikom Pahorjem v zadnjih letih udeležila številnih spominskih slovesnosti.

V Sloveniji je bila v času druge svetovne vojne judovska skupnost najštevilčnejša prav na območju Lendave in Murske Sobote, vendar je zaradi holokavsta takorekoč izginila. Pokopališče v Dolgi vasi pri Lendavi je drugo največje judovsko pokopališče v Sloveniji. Ta edinstven spomenik judovski kulturi na tem območju je danes spomeniško zaščiten.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine