6.5 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Predsednik Pahor s Komisijo Vlade RS za reševanje prikritih grobišč

Piše: C. R.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 25. maja 2021, v okviru rednega dialoga s Komisijo Vlade RS za reševanje prikritih grobišč sprejel predsednika in člane komisije. Sestanka so se poleg predsednika komisije dr. Jožeta Dežmana in Franca Stanonika, direktorja direktorata za notranji trg pri MGRT, udeležili člani komisije Pavel Jamnik, Mitja Ferenc, Vida Deželak – Barič, Milan Sagadin in Breda Gačnik.

Komisija Vlade RS za reševanje prikritih grobišč je predsednika republike seznanila z delom v letošnjem letu ter ob tem predstavila knjižni izid tokrat že petega poročila Komisije Vlade RS za reševanje prikritih grobišč. V njem so po besedah predsednika komisije Dežmana predstavljeni rezultati njihovega dela od izkopov posmrtnih ostankov v Kočevskem rogu in drugod do prizadevanj za pravico sleherne žrtve do groba. Predsedniku so posebej predstavili predlog za nadaljevanje dela komisije, ko bo ta po načrtovani spremembi prenehala delovati, njene pristojnosti pa bodo prešle na novoustanovljeni sektor pri ministrstvu za obrambo.

Komisija je predstavila tudi nekaj težav, s katerimi se srečuje, ter zamisli, kako bi jih reševali. Komisija je predsednika republike seznanila s še vedno ne rešenim vprašanjem pokopa romskih žrtev na pokopališču Žale v Ljubljani.

Predsednik komisije dr. Dežman je na koncu dejal, da je uresničevanje letošnjega programa komisije, ki ga je vlada sprejela v začetku februarja, pomemben prispevek k praznovanju 30-letnice Slovenije in pomembno sporočilo Slovenije pred in med predsedovanjem Svetu EU. Ob tem je predsednik republike potrdil, da mu tuji državniki neredko izrečejo poklon, da je Slovenija glede teh vprašanj storila zelo veliko.

Vir: up-rs.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine