22.9 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Predsednik Pahor je povabil na pogovor prof. dr. Kranjca

Piše: L. B.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 20. julija 2021, povabil na pogovor prof. dr. Janeza Kranjca, izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti in zaslužnega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in Pravni fakulteti Univerze v Mariboru.

Predsednik se mu je zahvalil za njegovo pripravljenost za kandidaturo za sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Dr. Kranjca je dolgo časa nagovarjal h kandidaturi, saj izjemno ceni njegovo strokovno neoporečnost, znanstveno odličnost in človeško integriteto. Prof. dr. Janez Kranjc je bil poleg akad. Pavčnika in dr. Kneza kandidat za sodnika Ustavnega sodišča, in sicer tretji kandidat, ki ga je Borut Pahor predlagal sam, ne da bi se kandidat prijavil na razpis ali bi se zanj predhodno zavzele poslanske skupine.

V državnem zboru je dr. Kranjcu zmanjkal le en glas za izvolitev, na isti seji pa so ostali trije predlogi predsednika republike dobili veliko podporo: na tajnem glasovanju sta bila izvoljena viceguvernerka Banke Slovenije in sodnik na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu, na javnem pa Zagovornik načela enakosti. Jutri jih bo predsednik Pahor sprejel na kratek pogovor, da jim bo tudi osebno čestital.

Ker je dr. Kranjc že tretji kandidat, ki za položaj ustavnega sodnika ni dobil ustrezne podpore, je predsednik Pahor v skladu z zakonom sprejel odločitev, da objavi javni razpis, ki bo veljal do 15. septembra. Ker v treh poskusih nihče od kandidatov različnih svetovnonazorskih pogledov in strokovnih profilov ni dobil zadostne podpore, predsednik Pahor ocenjuje, da bo za morebiten četrti poskus potrebno še veliko več posvetovanj, čeprav tudi to ni zagotovilo za uspeh kandidature.

Zadnje novice

Sorodne vsebine