6.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Predsednik občinske volilne komisije Bančov predvideva, da nedeljskih ponovnih volitev v Beli Cerkvi ne bo

Občinska volilna komisija v Šmarjeških Toplicah bo morala vnovič odločiti o ponovitvi 2. kroga županskih volitev na volišču v Beli Cerkvi. Predsednik komisije Fredi Bančov je potrdil, da je upravno sodišče odločilo, da se na podlagi tožbe nedeljske ponovne volitve ne izvedejo in da mora komisija vnovič odločati o ugovoru kandidata Marjana Hribarja.

Bančov je danes za STA povedal, da je sodišče odločilo, da mora občinska volilna komisija vnovič odločati o enem delu Hribarjevega  ugovora.

Kdaj bo komisija odločala, ne ve, je dejal in pojasnil, da sodbe z obrazložitvijo še niso prejeli. Sodišče jih je sicer obvestilo, da bodo sodbo z obrazložitvijo poslali danes, vendar pa komisija ne ve, s kakšno pošto.

Če bodo omenjeno pošto prejeli še danes, se bo komisija sestala takoj, ko bo možno zagotoviti njeno sklepčnost, sicer pa predvideva, da nedeljskih ponovnih volitev v Beli Cerkvi ne bo. Več bo znanega danes popoldne, je še dejal Bančov.

Zastopnica županskega kandidata Hribarja Klementina Zeme je sicer v četrtek za STA povedala, da je upravno sodišče odpravilo sklep volilne komisije o ponovitvi volitev in ji zadevo vrnilo v ponovni postopek.

Zemetova je pojasnila, da bo občinska volilna komisija morala torej ponovno odločati o njenem ugovoru v delu, ki se nanaša na Belo Cerkev. “Vendar je treba počakati še obrazložitev sodbe, danes smo pridobili samo izrek sodbe. Upravno sodišče bo občinski volilni komisiji dalo natančna navodila, v kakšnem obsegu in kakšni vsebini mora ponovno odločati,” je pojasnila.

Hribar je v četrtek pojasnil, da je v ponedeljek od upravnega sodišča zahteval preklic ponovne izvedbe volitev v Beli Cerkvi. V njegovi ekipi namreč menijo, da je po vseh preštetih glasovnicah nedvoumni zmagovalec volitev v občini Šmarješke Toplice. Po njegovih navedbah niso bile ugotovljene nobene nepravilnosti.

Županske volitve v Šmarjeških Toplicah so na volilno nedeljo sicer kazale na neodločen izid med Hribarjem in zdajšnjo županjo Bernardko Krnc, kar bi zahtevalo žreb župana. A sta kandidata na delo volilnih odborov vložila ugovore.

Volilna komisija je Hribarju po ugovoru priznala glas z glasovnice, sprva zavržene kot neveljavne, kjer naj bi se volivka podpisala pod njegovim imenom, ni pa obkrožila številke. S tem je Hribar dobil glas prednosti pred Krnčevo.

Drugi Hribarjev ugovor se je nanašal na dogajanje na volišču v Beli Cerkvi, kjer naj bi prišlo do takšnih nepravilnosti, ki bi lahko bistveno vplivale na volilni izid, zato se je volilna komisija odločila za ponovitev volitev na omenjenem volišču. Ravno ta sklep pa se je nato odločil izpodbijati. Ugovor Krnčeve je komisija zavrnila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine