6.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Predsednik DZ Igor Zorčič: Vojska bi glede na potrebe policije morala biti aktivirana

Predsednik DZ Igor Zorčič (SMC) ocenjuje, da bi vojska glede na potrebe policije morala biti aktivirana. “Odločitev je žal takšna, kakršna je. Upam, da ne bomo trdo izkusili spoznanja, da je napačna,” je Zorčič v današnji izjavi novinarjem dejal glede zavrnitve predloga o podelitvi izjemnih pooblastil vojski na sredini seji odbora DZ za obrambo.

 

 

Vladni predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje, na odboru DZ, ki je zasedal v sredo, ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Od navzočih 19 poslancev jih je za predlagan sklep glasovalo 11, proti pa sedem. Eden je bil vzdržan. Koalicija bi za to, da bi predlog zaživel, potrebovala pomoč opozicije, a z izjemo SNS opozicijske stranke sklepa niso podprle.

Vlada je v predlogu sklepa navedla, da varnostne razmere, ki so posledica zaostrenih zdravstvenih razmer zaradi epidemije covida-19, zahtevajo, da zaradi zagotavljanja javne varnosti in učinkovitega nadzora zunanje schengenske meje pripadniki SV sodelujejo s policijo pri širšem varovanju državne meje ter pri tem izvajajo pooblastila, določena v prvem odstavku 37.a člena zakona o obrambi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine