27 C
Ljubljana
petek, 23 julija, 2021

Predsednik DZ Igor Zorčič: Koalicija ima v DZ sodeč po glasovanju o protikoronskem zakonu še več kot 47 glasov

Piše: C. R.

Sodeč po glasovanjih DeSUS v DZ po besedah predsednika DZ Igorja Zorčiča ni videti, da bi ta poslanska skupina nasprotovala koaliciji Janeza Janše. Ta ima izhajajoč iz glasovanja o osmem protikoronskem zakonu še nekoliko več kot 47 glasov v DZ, ocenjuje. Tako status DeSUS v DZ in razrez članstva v delovnih telesih za zdaj ostajata enaka.

Če bo prišlo do tega, da se bodo vsi poslanci DeSUS javno opredelili proti koaliciji Janeza Janše, bo treba glede na koalicijsko-opozicijska razmerja ponovno razdeliti tudi članstvo v delovnih telesih DZ, je v današnji izjavi v DZ pojasnil Zorčič (SMC).

Opozoril je, da so glede podpore poslancev DeSUS konstruktivni nezaupnici v torek slišali le predsednika te stranke Karla Erjavca, komentarjev posameznih poslancev pa ne. “Za zdaj nam ne preostane drugega, kot da sklepamo iz tega, kar se dogaja na glasovanjih pri posameznih zakonih in pozneje pri glasovanju o konstruktivni nezaupnici,” je dejal predsednik DZ.

Po njegovih ocenah ima Janševa koalicija še nekoliko več kot 47 glasov v DZ, kot je že večkrat ocenil prvak NSi Matej Tonin. Zorčič je povedal, da sam izhaja iz torkovega glasovanja o osmem protikoronskem zakonu, ki ga je podprlo 51 poslancev iz vrst koalicije, DeSUS, SNS in poslanske skupine narodnih skupnosti.

Stranke KUL so se sicer na današnjem sestanku dogovorile, da bodo konstruktivno nezaupnico vložile prihodnjo sredo z 10 poslanskimi podpisi. Erjavec je danes ponovil, da so bila na torkovem sestanku poslancev DeSUS in vodstva stranke “dana zagotovila”, da bodo nezaupnico podprli tudi štirje poslanci DeSUS.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je v izjavi v DZ danes potrdil, da se je pogovarjal s premierjem Janezom Janšo in ga seznanil s stališči DeSUS. Povedal pa mu je, da DeSUS v nobenem primeru ne namerava biti ekstremna opozicija. To Janša po Jurševih besedah razume.

Zorčič je danes napovedal, da se bodo v primeru konstruktivne nezaupnice in glasovanja držali poslovniških rokov. Po njegovih navedbah bo to treba uskladiti s predvidenim datumom seje DZ, na kateri bodo obravnavali zakon, s katerim spreminjajo meje volilnih okrajev. Ta seja je predvidena za 16. februar, seja o konstruktivni nezaupnici bo verjetno približno takrat.

Predsednik DZ je komentiral tudi današnji koalicijski vrh, ki poteka na Brdu pri Kranju. Verjame, da je bilo glede tega srečanja veliko pričakovanj, ki so izhajala iz torkovega sestanka poslanske skupine DeSUS z vodstvom stranke. Tako se bodo po njegovih navedbah verjetno dotaknili aktualnih zadev in razpravljali o nadaljnjem delu.

Vir: STA

Zadnje novice

Sorodne vsebine