14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Predsednik DS Alojz Kovšca o grožnjah s smrtjo predsedniku vlade Janši in ministru Toninu: “Gre za nedopustno in nevarno početje.”

Piše: L. K. F.

Na naše vprašanje, kako predsednik državnega sveta Alojz Kovšca ocenjuje zadnje grožnje s smrtjo (v sovražnih pismih, kamor so dodali še polna strelska naboja) predsedniku vlade Janezu Janši in obrambnemu ministru Mateju Toninu, nam je predstavnica za odnose z javnostmi Patricija Sašek poslala izjavo Kovšce, ki pravi:

“Gre za nedopustno in nevarno početje in prav je, da sta se oba s tem v zvezi takoj obrnila na policijo. Hkrati pa želim poudariti, da grožnje in pritiske politiki dobivamo vse pogosteje, tudi naši državni svetniki so deležni celo fizičnih izgredov pred ali po kakšen odločanju v državnem svetu. Dejstvo je, da je takšno stanje posledica pregretega političnega ozračja, ki se zrcali v nezaupanju in jezi znotraj družbe. Naj znova pozovem vse politične predstavnike, da umirijo strasti, naj se zavedajo pomena in teže javno izrečenih besed. V času dolge in izčrpajoče epidemije smo utrujeni vsi po vrsti, zato ljudje potrebujemo več strpnosti, odgovornosti, razumnosti in zmernosti prav od tistih, ki jih vodijo. Slovenska javnost potrebuje odprt in argumentiran diskurz o prihodnosti Slovenije, o ključnih vrednotah ter o lastni identiteti. Le na ta način bomo lahko bliže drug drugemu, manj bo delitev, razklanosti, obračunavanj in žalitev. To dolgujemo drug drugemu, pa tudi sebi.”

Na naše vprašanje se je odzval tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki je o grozilnih pismih Janši in Toninu zapisal: “Vsaka grožnja s smrtjo je nedopustna in obsodbe vredna, ne glede na to, kdo je tarča takih groženj. Zavržno je tudi vsako razpihovanje sovražnega in žaljivega govora, ki prispeva k naraščanju napetosti in konfliktov v družbi. Pri tem imamo politiki še posebej veliko odgovornost.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine