10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič odprl razstavo Kärnten/Koroška (ne)deljena dežela – 100 let po plebiscitu

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je danes, v petek, 9. oktobra 2020, v preddverju velike dvorane otvoril razstavo z naslovom Kärnten/Koroška (ne)deljena dežela – 100 let po plebiscitu, ki so jo ob letošnji 100. obletnici koroškega plebiscita pripravili Koroški pokrajinski muzej iz Slovenj Gradca –  KPM, Klub slovenskih študentk in študentov na Koroškem – KSŠŠK in Iniciativa Slovenski konsenz za ustavne pravice/Initiative Konsens für Verfassungsrechte –  SKUP.

Ob otvoritvi je dejal, da se z današnjo razstavo spominjamo dogodkov pred 100 leti, ki so korenito zaznamovali življenje koroških Slovencev. Razstava je po njegovih besedah ogledalo Slovencem v matični domovi, kot tudi Slovencem, ki živijo izven meja Slovenije. Izkazuje namreč pomembnost ohranjanja narodne identitete, skrbi za jezik, za besedo in zato, da tisto, kar smo dobili od svojih staršev, prenašamo na naslednje rodove. Na drugi strani pa je razstava tudi ogledalo Republiki Avstriji, ki, tako Zorčič, še vedno ni izpolnila zavez in obljub, ki so bile dane koroškim Slovencem, ko so odločali v kateri državi bodo živeli. Iz Avstrije danes prihajajo spodbudne besede, je nadaljeval in ob tem izrazil željo, da bi bilo naslednjih 100 let za koroške Slovence bistveno bolj svetlih in obetavnih, kot je bilo preteklih. Vendar pa, kot je še dodal, zgolj besede niso dovolj, pomembna so tudi dejanja. Prav skrb za manjšine je namreč eden izmed stebrov sodelovanja in sožitja evropskih narodov, je še dejal in se ob koncu zahvalil vsem, ki so sodelovali pri pripravi današnje razstave.

Predstavniki organizatorjev razstave kustos Koroškega pokrajinskega muzeja Slovenj Gradec in avtor dokumentarno-izobraževalnega filma Marjan Linasi, Sonja Kert-Wakounig iz Iniciative Slovenski konsenz za ustavne pravice /Initiative Konsens für Verfassungsrechte (SKUP), Lena Kolter iz Kluba slovenskih študentk in študentov na Koroškem ter likovni umetnik Karel Vouk so v nadaljevanju predstavili razstavo in ob tem izrazili prepričanje, da je hram demokracije pravo mesto za predstavitev in seznanitev z  življenjem koroških Slovencev v zadnjih 100 letih s poudarkom aktivnosti zadnjih let.

Otvoritve razstave so se udeležili tudi pobudnik razstave, poslanec Jože Lenart, predsednik Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Dušan Šiško in ministrica brez resorja, pristojna za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu dr. Helena Jaklitsch.

***

Razstava, ki bo v Državnem zboru gostovala do 16.  oktobra 2020, poleg zgodovinskega ozadja plebiscitnih dogodkov, prikazuje položaj slovenske narodne skupnosti na Koroškem danes ter ključne dogodke v desetletjih po plebiscitu, ki so privedli do dramatičnega upada slovensko govorečega prebivalstva na avstrijskem Koroškem.
Historični del je predstavljen v izobraževalnem filmu v izvedbi Koroškega pokrajinskega muzeja v Slovenj Gradcu, sodobni del pa na razstavnih panojih v izvedbi civilne iniciative SKUP, Kluba slovenskih študentk in študentov na Koroškem ter likovnega umetnika Karla Vouka, kjer je – po izbranih težiščnih področjih – v besedi in sliki prikazano sedanje stanje slovenske narodne skupnosti na Koroškem.
Ker ogledi v Državnem zboru trenutno niso možni, vabimo na spletni ogled razstave na portalu Državnega zbora.

Zadnje novice

Sorodne vsebine