9.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Predsednik države Pahor bo sprejel novoizvoljeno vlado Marjana Šarca

Predsednik republike Borut Pahor bo danes priredil sprejem za novoizvoljeno vlado ter zbrane tudi nagovoril. Še pred sprejemom bo Pahor na krajši pogovor sprejel predsednika vlade Marjana Šarca, so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor je Šarcu sicer že ob izvolitvi za predsednika vlade zaželel uspešno delo v korist Slovenije in vseh njenih ljudi ter se mu priporočil za dobro sodelovanje.

Državni zbor je prvo manjšinsko vlado v sestavi LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS s 45 glasovi podpore potrdil 13. septembra. Takoj po seji je potekala primopredaja poslov med dotedanjim premierjem Mirom Cerarjem in Šarcem, zatem pa se je vlada sestala še na svoji prvi seji, na kateri so imenovali podpredsednike vlade in večino državnih sekretarjev. Dan zatem so novi ministri od svojih predhodnikov prevzeli posle.

Vladno ekipo Marjana Šarca sestavlja 16 ministrov. Po štirje prihajajo iz kvote koalicijskih strank LMŠ in SMC, po trije so bili izvoljeni na predlog SD in SAB, dva pa so predlagali v DeSUS.

Vladne stranke imajo v DZ 43 glasov, zato bodo morale za potrditev nekaterih dokumentov iskati še podporo drugih strank. Premierja Šarca je na položaj pomagala izvoliti Levica, s katero je peterček parafiral tudi sporazum o sodelovanju. Do podpisa sporazuma sicer še ni prišlo, ker je Levica nezadovoljna z odstopanjem od dogovora in ocenjuje, da skušajo nekateri ministri razvodeniti vsebino parafiranega sporazuma.

Med večje izzive, s katerimi se bo spopadla vlada Marjana Šarca, sicer sodijo pogajanja z javnim sektorjem in ureditev razmer v zdravstvu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine