-2.2 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

Predsednik Borut Pahor sprejel svojce padlih v vojni za Slovenijo

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Predsednik republike Borut Pahor je danes ob dnevu državnosti sprejel svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, notranjega ministrstva in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. Ob tem je izpostavil pomen žrtev osamosvajanja in pozval k sprejetju rešitev, s katerimi se bo država oddolžila za njihov prispevek k nastanku države. 

Po oceni Pahorja sta bili osamosvojitev in obramba novonastale države uspešni, ker je za njo plebiscitarno stal slovenski narod. “Tako je bilo tudi med osamosvojitveno vojno. Vsak državljan, policist, teritorialec, rezervist, prostovoljec, civil, je tedaj prispeval po svojih najboljših možnostih in močeh. Brez prispevka slehernega ne bi bili tako močni. Ta enotnost je nasprotniku dala jasno vedeti, da ni možnosti za uspeh,” je predsednik republike dejal v nagovoru zbranim.

Slovenija si je po njegovih besedah v vseh tridesetih letih samostojnosti prizadevala za blaginjo svojih ljudi, vsestranski razvoj in uveljavitev države v mednarodnem prostoru. Bili smo uspešni, a kot je poudaril, to so nikoli dokončane naloge. “Država mora vedno, nenehno izboljševati pogoje za življenje svojih ljudi, za njihov osebni razvoj in za celovit razvoj vse družbe,” je dejal.

Padlih in ranjenih ne bomo nikoli pozabili
Danes je zato pozval k oblikovanju skupnih ciljev za naslednje obdobje. “To ne pomeni, da se moramo strinjati o vsem. Nasprotno. Našo nadaljnjo pot in cilje moramo opredeliti v strpnem, argumentiranem in spoštljivem dialogu, čeprav polemično in glasno,” je izpostavil in dodal, da bomo samo tako dokazali, da so bile žrtve in odrekanja smiselni. Posamične in ozke politične interese moramo po navedbah predsednika republike pri teh ključnih vprašanjih pustiti ob strani in ustvariti pozitivno vzdušje, ki bo omogočilo pot naprej.

Image

Kot je še poudaril Pahor, so padli in ranjeni v osamosvojitveni vojni neizbrisno zapisani v temelje naše države, česar ne bomo nikoli pozabili. Spomnil je, da ima država do sorodnikov padlih in ranjenih še nekaj dolgov. “Nekatere težave, s katerimi ste se srečevali, niso bile ustrezno rešene. Zavedam se, da so se predolgo reševale,” je dejal. Ob tem je spomnil, da so v parlamentarnem postopku zakoni, s katerim bodo uredili posamezna še nerešena vprašanja, poroča STA. Pahor od vlade in poslancev pričakuje, da bodo v dialogu s svojci padlih in ranjenih sprejeli takšne rešitve, ki bodo na primeren način razrešile vsa vprašanja in s katerimi se bo država oddolžila za prispevek k njenemu nastanku.

Naj bo to dan veselja, prijateljstva, strpnosti in enotnosti
Zbrane je nagovorila tudi predstavnica svojcev padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo Jasmina Molan. “Naša Slovenija danes praznuje. Dovolimo si, naj bo to dan veselja, prijateljstva, strpnosti in enotnosti. Dovolimo si praznovati, kot se za praznovanje rojstnega dne spodobi – veselo, radostno in ponosno,” je pozvala. Kot je dejala, smo prehodili otroška in najstniška leta naše države, ki mogoče niso bila vedno najlepša, imela so vzpone in padce, a so kot v življenju vsakega posameznika posledično prinašala nova znanja in spoznanja, da bo življenjska pot lepša in lažja.

“Zdaj je tudi Slovenija že odrasla, naj bomo odrasli tudi ljudje, ki živimo v čudoviti, prijazni, in zame najlepši državi. Imejmo se radi, spoštujmo drug drugega, dovolimo si priznati napake, tako svoje kot od drugih. Zavedajmo se, da vsi hodimo po isti poti, po poti, za katero so naši očetje, može, sinovi, bratje darovali svoje življenje in zdravje. Praznujmo danes s spominom na vse, ki so v osamosvojitveni vojni izgubili življenja in svoje zdravje,” je pozvala. Verjame, da bo država odločno stopila v bran vsem, ki so pred tremi desetletji odločni branili novo nastajajočo državo, in spoštljivo ohranjala njihov spomin.

“Današnji dan je drugačen, današnji dan je prazničen, zato Sloveniji in vsem vam želim vse dobro, ker to si zasluži naša Slovenija, to si zaslužimo vsi Slovenci doma in po svetu in to smo dolžni za vse, ki so za našo Slovenijo darovali svoja življenja.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine