8.1 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

Predsednica zdravniške zbornice Beović o napovedanem eksperimentu: Zdravstvo je stresni test doživelo že med epidemijo

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je v petek ob državnem odlikovanju zbornice izpostavila tudi nekaj izzivov slovenskega zdravstva. O dodatnih obremenitvah, ki jih je napovedal Robert Golob, pa pravi, da je zdravstvo med epidemijo doživelo stresni test.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je izpostavila, da so se v pandemiji dobro pokazale vse slabosti in vse prednosti slovenskega zdravstva. “In verjetno bi bilo pametno te izkušnje porabiti tudi pri spremembah v prihodnje,” meni. Z nekaterimi dodatnimi obremenitvami se strinja, a opozarja, da mora biti “ta obremenitev taka, da še vedno zagotavlja kakovost in varnost dela, zdravniki pa morajo biti tudi stimulirani, da bodo to delo opravljali.”

Opozorila je tudi, da so v dveh letih pandemije doživeli precejšnje napore. Neprestana in dnevna reorganizacija zdravstva je po njenih besedah prinesla precejšnjo utrujenost v zdravniške vrste. Beovićeva hkrati meni, da bo nova vlada prišla naproti zaposlenim v zdravstvu. “Izjave v medijih so sicer zelo različne, ampak mislim, da so potrebe take in situacija tako nazorna, da bo treba iti po poti skupnega reševanja,” je povedala.

Na vprašanje o tem, kako privabiti zdravnike iz tujine, je odgovorila, da pri tem zdravniška zbornica nima veliko orodij. Meni pa, da je velik premik na tem področju nov način preverjanja znanja slovenščine za zdravnike iz tujih držav. Preverjanje bo potekalo na zdravniški zbornici, poleg slovenistov pa bodo prisotni tudi zdravniki. “Predvsem zato, da bo besedišče, ki bo preverjano, pretežno tisto, ki ga zdravnik potrebuje pri svojem delu,” je dejala.

Golob bi eksperimentiral
Spomnimo, da je novi predsednik vlade Robert Golob v svoji predstavitvi v DZ med drugim napovedal “eksperiment”,  s katerim bodo pripravili načrt stresnega testa za sistem javnega zdravstva, da bodo ugotovili, kje so skrajne meje zdravstvenega sistema. Zdravstvenemu sistemu je treba zagotoviti ustrezno organizacijo, informatizacijo in digitalizacijo, ustrezen način dela na primarnem nivoju, izkoreniniti korupcijo in zagotoviti, da bo denar sledil bolniku, je navedel in k sodelovanju v stresnem testu povabil vse zdravnike, celotno negovalno osebje in najboljše pravnike.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine