8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Predlog zakona o novem davku – tokrat o “kulturnem” – v javni razpravi

Ministrstvo za kulturo je v javno razpravo dalo predlog zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe RS v kulturi. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, predlog t. i. zakona o kulturnem evru sledi predlogu, ki so ga februarja letos v zakonodajni postopek vložili poslanci, ta pa vladnemu predlogu iz aprila leta 2015.

Na podlagi predlaganega zakona bi država za zagotavljanje enakomernega razvoja na področju kulture, dostopnosti do kulturnih dobrin, konkurenčnosti slovenskega jezika v digitalnem okolju in ohranjanje najbolj ogrožene kulturne dediščine za nekatere nujne programe v kulturi v obdobju 2020-2026 zagotovila dodatnih 122,6 milijona evrov.

Sredstva bi bila med drugim namenjena sanaciji najbolj ogroženih in najpomembnejših enot kulturne dediščine, ureditvi osnovnih prostorskih pogojev in nakupu opreme za nekatere osrednje javne zavode s področja kulture, gradnji najbolj ogroženih gradnikov infrastrukture za slovenski jezik v digitalnem okolju ter odkupom predmetov kulturne dediščine in sodobne umetnosti.

Na podlagi pripravljenega osnutka si na ministrstvu želijo tvornega sodelovanja strokovne in druge zainteresirane javnosti. Pripombe pričakujejo do 5. novembra, za tem pa bodo pripombe preučili in oblikovali končno različico zakona, ki jo bodo posredovali v sprejem na vlado, za tem pa še v odločanje poslancem DZ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine