10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Posle na ministrstvu za delu prevzema novi minister Janez Cigler Kralj: Upam, da je ministrstvo, ki ga prevzemam, v dobri kondicijiji.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je posle danes prevzel novi minister Janez Cigler Kralj. Z odhajajočo ministrico Ksenijo Klampfer sta se pogovorila o vseh aktualnih temah, v ospredju pa so bili ukrepi ministrstva in izvajalskih institucij za zajezitev epidemije koronavirusa.

 

Cigler Kralj se je Klampferjevi zahvalil za dosedanje delo, ob tem pa izrazil upanje, da je ministrstvo, ki ga prevzema, v dobri kondiciji.

Vlada je sicer na nočni seji za državna sekretarja na ministrstvu za delo imenovala Cveta Uršiča in Matejo Ribič.

Vlada Janeza Janše je bila v državnem zboru potrjena v petek pozno zvečer. Slovenija je tako dobila 14. vlado, ki jo sestavljajo stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS, njena prednostna naloga pa je spopadanje z epidemijo koronavirusa.

Posle danes prevzel novi minister Janez Cigler Kralj

Janez Cigler Kralj je v prve politične vrste stopil iz ozadja NSi. Četudi mu nekateri očitajo pomanjkanje referenc in strokovnosti, funkcijo ministra razume kot izziv, za katerega prevzema vso odgovornost. Med njegovimi prioritetami so sodobnejši in bolj življenjski sistem socialnih pomoči, skrb za starejše in okrepitev družinske politike.

42-letni politolog iz Slovenj Gradca je član NSi od leta 2004. Od leta 2006 je bil krajši čas zaposlen kot strokovni sodelavec poslanske skupine NSi za odnose z javnostmi, se nato za nekaj časa poslovil od DZ ter se preizkusil v medijski mreži Infonet media in kot višji svetovalec za odnose z javnostmi na Javnem skladu RS za razvoj kadrov in štipendije, leta 2012 pa se je v parlament vrnil kot strokovni sodelavec poslanske skupine NSi.

Cigler Kralj, ki velja za umirjenega človeka, pravi, da se po strokovni plati že vsa leta ukvarja s področjem dela, družine, socialnih zadev in invalidov. Že nekaj let vodi Združenje delavcev NSi, prek njega pa sodeluje pri delu Evropskega centra za delavska vprašanja s sedežem v Nemčiji in Evropski zvezi krščanskodemokratskih delavcev pri Evropski ljudski stranki. Sodelovanje s predstavniki sindikatov in delodajalcev iz Slovenije in celotne EU mu tako ni tuje, trdi.

V predstavitvi pred matičnim parlamentarnim odborom je kot tri ključne prioritete izpostavil bolj moderen in bolj življenjski sistem socialnih pomoči, vključno s preprečevanjem zlorab, skrb za starejše in okrepitev družinske politike.

Napovedal je več “bonbončkov”, kot so temu dejali poslanci, med drugim univerzalni otroški dodatek, brezplačni vrtec za drugega in vse naslednje otroke, spremembe pri vdovskih in kmečkih pokojninah, dodatne uskladitve pokojnin, dokončanje dveh in izgradnjo pet novih domov za ostarele ter podobno. A na vprašanje, koliko bo to stalo in od kje bo vlada vzela sredstva, ni imel odgovora, dejal je le, da bo zagotovo potreben rebalans proračuna.

Cigler Kralja, očeta štirih otrok, ki pogosto sodeluje v programih družinske organizacije Zavod Iskreni, so poslanci pobarali tudi o njegovem odnosu do splava in homoseksualcev. V zvezi s prvim je dejal, da mu “življenje na tem svetu pomeni največ”, da pa glede na ustavno ureditev in družbeni konsenz na tem področju vanj ne namerava posegati, v zvezi z drugim pa, da “tudi v teh zvezah lahko ljudje živijo vrednote, ki so nam vsem blizu” in da je “to področje trenutno dobro urejeno”.

Ostre kritike pa si je prislužil, ker v svoji predstavitvi na matičnem parlamentarnem odboru ni omenil ne revščine ne problema prekarnega dela. Pozneje je zatrjeval, da je “izjemno socialno čuteč” ter da je prekarnost dvoplasten problem, saj da ni vedno prisilna.

Več poslancev na odboru ni prepričal, saj da ni bil dovolj konkreten. Slišati je bilo celo, da je “natrosil veliko piar zgodbic” in da je “v nebo vpijoče” preslabo strokovno podkovan. Med zaslišanjem so bili večkrat izraženi tudi pomisleki, da mu manjka vodstvenih izkušenj, ki da naj bi jih za vodenje tako velikega ministrstva nujno potreboval.

Bolj predvidni so socialni partnerji. Tako v sindikalnih kot delodajalskih vrstah od njega pričakujejo predvsem spoštovanje socialnega dialoga, za katerega je sam dejal, da vanj trdno verjame.

Sicer pa je Cigler Kralj že od srednješolskih časov aktiven v številnih lokalnih in nacionalnih nevladnih organizacijah ter tudi ljubitelj glasbe – igra kitaro in klavirsko harmoniko, dobro pa se je znašel že tudi kot zborovodja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine