13.6 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Pred volilno nedeljo še danes mogoče zahtevati posebne oblike glasovanja

Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami je še danes mogoče zahtevati nekatere posebne oblike glasovanja, med drugim za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča ter glasovanje na domu. Obenem je danes drugi dan predčasnega glasovanja, ki se je začelo v torek in se bo končalo v četrtek.

 

Volivci, ki bodo na dan glasovanja zunaj okraja svojega stalnega prebivališča, lahko glas oddajo na volišču v drugem okraju, a morajo o svoji nameri obvestiti okrajno volilno komisijo, na območju katere imajo stalno prebivališče. Enako velja za tiste volivce, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli osebno zglasiti na volišču in bodo glasovali na svojem domu. Za takšne oblike glasovanja se morajo volivci prijaviti, vlogo pa lahko oddajo kar preko spleta, in sicer na portalu e-Uprava.

Prav tako je danes drugi dan predčasnega glasovanja. Zanj je določenih 63 volišč, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij, ki bodo odprta še danes in v četrtek med 7. in 19. uro. Izidi predčasnega glasovanja tokrat prvič ne bodo znani že takoj po zaprtju volišč v nedeljo ob 19. uri. Državna volilna komisija je namreč sklenila, da lahko volilni odbori šele v nedeljo po zaprtju volišč začnejo šteti glasovnice. Bodo pa po takrat znani izidi vzporednih volitev, ki jih pripravljajo na nekaterih medijih. Ne glede na to bodo prvi neuradni izidi znani v nedeljo zvečer.

Na osmih državnozborskih volitvah se bo za naklonjenost nekaj več 1,7 milijona volivcev potegovalo več kot 1600 kandidatov na 25 kandidatnih listah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine