10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Pred poslanci glasovanje o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja; bo LMŠ vztrajala pri predlogu, ki je finančno nevzdržen?

DZ bo danes opravil tretje branje in glasovanje o zakonskem predlogu, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Končnega besedila zakona zaradi vloženih dopolnil še ni mogoče napovedati, prav tako ne podpore, o kateri bo SMC odločala šele danes. Razpravo o noveli že vse od vložitve spremljajo opozorila o finančni nevzdržnosti.

 

 

Vprašanje ukinitve je bilo vroč kostanj že vrsto mandatov, vse od preloma tisočletja. Tokratni predlog ukinitve dopolnilnega zavarovanja, ki je bilo uvedeno leta 1992, pa je prišel najdlje v parlamentarnem postopku.

Novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, za obravnavo katere imajo poslanci na voljo skoraj sedem ur, je v DZ vložila Levica, a je koalicija nato predlog preoblikovala z uvedbo obveznega pavšalnega prispevka v višini 29 evrov mesečno.

V LMŠ so pred tretjo obravnavno vložili dopolnilo za dvig prispevka na 32 evrov. Potem ko so v drugi obravnavi umaknili varovalko, da bi morebitne primanjkljaje v zdravstveni blagajni kril proračun, pa sedaj želijo vrniti tako določilo. V SD ob tem predlagajo uvedbo solidarnostne lestvice plačevanja prispevka, a je poslanska podpora temu malo verjetna.

Podporo noveli so napovedali v v koalicijskih LMŠ, SD in SAB ter Levici, proti bodo glasovali v DeSUS. Predlogu pa niso naklonjeni v SDS, NSi in SNS, v SMC bodo o podpori še odločili.

DZ bo danes po vetu državnega sveta ponovno odločal še o vladnem predlogu novele zakona o davku na tonažo, ki bi posebno ureditev plačevanja davka za ladjarje podaljšala za 10 let. Državni svet pa meni, da bi Slovenija s tem dokončno izgubila svojega ladjarja, kar bi imelo nepopravljive posledice.

Zadnje novice

Sorodne vsebine