13 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Pred dnevom spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov tudi v Sloveniji več dogodkov

Dan pred evropskim dnevom spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov bo po Sloveniji potekalo več dogodkov. V ljubljanski stolnici se bodo žrtev spomnili z mašo, po kateri bo akademija Študijskega centra za narodno spravo, v Lendavi pa bo občinska slovesnost, ki se je bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

 

Mašo za žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov bo v ljubljanski stolnici ob 18. uri vodil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar, po njej pa bosta akademija in slavnostni nagovor direktorice Študijskega centra za narodno spravo Andreje Valič Zver. Še pred tem bodo pred spominsko ploščo pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani in spomenikom žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu položili cvetje.

Omenjene slovesnosti pripravljajo Študijski center za narodno spravo, Vojaški vikariat Slovenske vojske ter Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana.

Občina Lendava pa popoldne v Muzeju meščanstva v Lendavi pripravlja pietetno slovesnost, ki se je bo udeležil tudi predsednik republike Pahor. Še pred tem bo Pahor položil venec k spomeniku žrtvam druge svetovne vojne in žrtvam rasnega, nacionalnega in ideološkega nasilja v času po drugi svetovni vojni v Lendavi in njeni okolici.

V Sloveniji in širši Evropi evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov na podlagi resolucije Evropskega parlamenta obeležujemo 23. avgusta. Slednji je bil kot dan spomina na žrtve totalitarnih režimov določen, ker je bil na ta dan leta 1939 podpisan pakt med takratno Nemčijo in Sovjetsko zvezo, s katerim sta se dogovorili o nenapadanju in določili interesne sfere obeh držav v Evropi.

Po Evropi se bodo spominu na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov v teh dneh posvetili z nizom dogodkov. Uradna vseevropska slovesnost bo tokrat v petek in soboto potekala v Varšavi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine