31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Precepljenost: Slovenija presega povprečje EU

Piše: Petra Janša

Dejstvo je, da leva opozicija pred vložitvijo predloga ustavne obtožbe premierja Janeza Janše ni preverila podatkov o precepljenosti Slovenije glede na povprečje Evropske unije, kar prikazuje tudi objavljeni graf. Ta kaže, da Slovenija presega povprečje EU.

Dvomi o uspešnosti cepljenja v Sloveniji so povsem odveč. V začetku januarja smo objavili graf spletne strani Our World in data, ki dokazuje, da je bila Slovenija v svetovnem merilu šesta najbolj uspešna država glede na število dnevnih odmerkov cepiva na milijon ljudi. V začetku februarja pa smo poročali, da so na ameriški Univerzi Johnsa Hopkinsa objavili izredno spodbuden podatek, ki je govoril o tem, da je bila Slovenija s 0,9-odstotnim deležem cepljenih z dvema odmerkoma uvrščena na prvo mestu v Evropski uniji, s tem pa dosegla celo boljši rezultat od Velike Britanije, kjer je bilo do takrat z dvema odmerkoma cepljenih 0,71 odstotka ljudi. Slovenija je takrat zaostajala za Izraelom, Združenimi arabskimi emirati, Islandijo in ZDA. Pri tem je treba upoštevati tudi to, da ima Slovenija 2 milijona prebivalcev, naročenih pa je 7 milijonov odmerkov cepiva.

Spodbudni podatki

Zadnji graf spletne strani Our World in data, ki prikazuje celotno število odmerkov cepiva proti COVID-19 na sto oseb v posamezni celotni populaciji, so še vedno spodbudni. Slovenija je v svetovnem merilu na 11. mestu. Pred nami so Izrael, Združeno kraljestvo, ZDA, Malta, Madžarska, Estonija, Danska, Litva, Avstrija in Finska. Podatki tako razkrivajo, da v Sloveniji cepljenje proti COVID-19 poteka s hitrostjo, ki bo omogočila zadostno precepljenost odraslega prebivalstva za učinkovito ustavitev večine epidemičnega vala do začetka poletja in s tem preprečila morebitni nov val epidemije. Prav tako omenjeni podatki postavljajo na laž levo opozicijo glede ustavne obtožbe premierja Janeza Janše v točki precepljenosti Slovenije glede na povprečje Evropske unije, saj ti razkrivajo, da Slovenija presega povprečje EU.

Nagajivi Gantar

Vse to se dogaja, čeprav je nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar na podlagi mnenja svetovalne skupine nabavljal predvsem cepivo AstraZenece, proizvajalec pa je bil predstavljen kot najhitrejši in najcenejši, a se je izkazalo, da je do sedaj dobavil le četrtino obljubljene količine cepiva. Potem ko je ministrstvo za zdravje začasno prevzel premier Janša, je ministrstvo zagotovilo še milijon odmerkov in pol cepiva drugih proizvajalcev, kar omogoča hitrejši tempo cepljenja, sicer bi bila Slovenija zdaj izenačena kvečjemu s Hrvaško, kjer je precepljenost nekaj nad deset odstotkov in daleč pod povprečjem EU.

Za odpravo vedno večjih razlik

Države članice so se prejšnji teden dogovorile o distribuciji skoraj treh milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva tistim državam, ki ga najbolj potrebujejo, je v izjavi sporočila Portugalska, ki ta čas predseduje Svetu EU. Solidarnostni porazdelitvi bolj prizadetim državam pa so nasprotovale Avstrija, Slovenija in Češka, ki so zahtevale svoj celotni delež cepiv glede na število prebivalcev. Tako se trojica ni pridružila večinski skupini 19 držav, med katerimi so Nemčija, Francija in Španija, ki so pokazale solidarnost z Bolgarijo, s Hrvaško, z Estonijo, Latvijo in s Slovaško. Omenjene države bodo prejele okoli 2,85 milijona odmerkov cepiva, večja skupina pa si bo razdelila 6,66 milijona odmerkov. Dobavo je pričakovati v drugem četrtletju letošnjega leta.

Največ izgubila Češka

Po dveh dnevih pogajanj jim k solidarnosti ni uspelo prepričati Avstrije, Slovenije in Češke. S tem naj bi največ izgubila Češka, ki bi si lahko zagotovila okoli 140.000 solidarnostnih odmerkov. Ker se ni pridružila predlogu portugalskega predsedstva, je tako izgubila okoli 70.000 odmerkov, ravno toliko pa sta si jih skupaj dodatno zagotovili Slovenija in Avstrija z vztrajanjem pri razdelitvi pro rata. Za Slovenijo to pomeni okoli 47.000 odmerkov namesto predlaganih 33.000, za Avstrijo pa okoli 199.000 namesto 139.000. Premier Janez Janša je pojasnil, da so pri svojem vztrajali predvsem zaradi Češke. »Za Avstrijo in Slovenijo je rešitev sprejemljiva, ni pa sprejemljiva za Češko, ki je ta čas zelo prizadeta. Zaradi nje smo vztrajali. Solidarnostno bi morali razdeliti najmanj pet milijonov odmerkov od 10 milijonov, kot je bilo okvirno dogovorjeno v četrtek, da bi zajeli vse, tudi Češko,« je tvitnil premier. Podobno stališče zagovarja tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je trdil, da Češka glede na načrte ne bi prejela zadostne količine cepiv. Avstrija naj bi sedaj skušala Češki pomagati z dvostranskimi dogovori med državami članicami. Češki premier Andrej Babiš je bil kritičen do portugalskega predsedstva, češ da ne razume, kako so lahko objavili izjavo o kompromisni rešitvi, ne da bi dosegli konsenz med vsemi državami članicami. »Solidarnost obstaja le v izjavi za medije, pri pogajanjih za zaprtimi vrati ne obstaja,« je povedal.

Pomoč pri cepivih

Slovenija je zato Češki že ponudila pomoč z 10.000 odmerki cepiva. »Prijateljem iz Slovenije« in premierju Janši se je zahvalil češki predsednik Andrej Babiš. »Najlepša hvala, prijatelji iz Slovenije in Janez Janša za ponudbo, da z nami delite 10.000 odmerkov, čeprav bi jih sami potrebovali bolj. Resnično cenimo vašo pravo solidarnost,« se je glasila zahvala češkega premierja Andreja Babiša. Predsednik vlade Janša mu je odgovoril, da je pred enim letom, ko je bila Slovenija v obupni situaciji, brez osebne zaščitne opreme, tudi Češka nam priskočila na pomoč. »Dejali smo, da tega ne bomo nikoli pozabili,« je dodal. Besede zahvale je delila tudi Vlada RS. »Marca 2020, ob prvem valu novega koronavirusa, ko so bila skladišča z zaščitno osebno in medicinsko opremo pri nas prazna, nam je Češka požrtvovalno priskočila na pomoč in nam poslala zaščitne maske. Obljubili smo, da te pomoči ne bomo pozabili, zato pomagamo prijateljski državi, ki se sooča s težko situacijo,« so ob tem zapisali na vladi.

Še pred tem so Čehom na pomoč priskočili tudi Avstrijci in sporočili, da jim pošiljajo 30.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva. Kot so sporočili iz urada avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, se je o tem že dogovoril z avstrijskim ministrom za zdravje Rudolfom Anschoberjem. Kot so še dodali v uradu, je »zelo pozitivno«, da so pripravljenost na to izrazili tudi v drugih evropskih državah.

Prihajajo nove pošiljke cepiv

V tem tednu pa sta predvidoma v Slovenijo prišli dve pošiljki cepiv proti COVID-19, skupaj skoraj 53.000 odmerkov. Tako naj bi v tem tednu cepili vse starostne skupine, starejše od 60 let. Za druge odmerke cepljenja starejših od 70 let in posebej ranljive kronične bolnike so namenjena cepiva Pfizerja in BioNTecha ter Moderne. Prav tako bodo s Pfizerjevim cepivom cepili osebe, stare od 65 do 69 let, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine