15.9 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Preberite: Škandal24 razkriva 387 milijonov evrov vredno bančno megaafero tik pred odhodom vlade Marjana Šarca v treh črkah – NLB

Po informacijah naših virov od nastopa krize, ki se kaže po izbruhu epidemije koronavirusa, predstavnikom različnih stanovskih organizacij in države nenehno brnijo telefoni, na drugi stani pa predstavniki poslovnih bank, ki pritiskajo, naj država za čas krize nase prevzame poroštvo za posojila, ki bodo dana v tem času. Kar v praksi pomeni, da banke želijo, naj državljani, ki vplačujejo v proračun, prevzamejo poroštva za poslovne banke oziroma naj na tak način pomagajo njihovim upravam.

 

Lastnica NLB je tudi Republika Slovenija. Vir: Gvin.

Po informacijah naših virov je med bankami, ki si želijo poroštva dražve, tudi NLB, ki so jo slovenski davkoplačevalci v preteklosti že večkrat dokapitalizirali, pomoč pa se šteje v milijardah evrov. Država je danes še vedno njena 25-odstotna lastnica. Slovenska tiskovna agencija (STA) je konec letošnjega februarja, natančneje 27. februarja, ko je bil na čelu vlade premier Marjan Šarec v odstopu, zapisala: “Vodstvo NLB je pogodbo o nakupu nekaj več kot 83-odstotnega deleža Komercijalne banke s srbsko vlado podpisalo v sredo, kupnina za omenjeni delež pa dosega 387 milijonov evrov.” Strokovnjaki, ki še ne želijo biti imenovani, so nas opozorili, da gre v tem trenutku za popolnoma neprmieren nakup, saj ocenjujejo, da bo po koncu gospodarske krize, ki pretresa svet, Credy banka vredna nekajkrat manj, kot je cena, po kateri jo danes kupuje banka NLB, katere solastnica je država, če ne celo nič. Pri tem opozarjajo na nakup srbske Credy banke v času pretekle krize. Po nakupu srbske banke leta 2009 je namreč takrat povsem državna NLB potrebovala izdatno pomoč državljanov.

Zato smo zjutraj pri upravi NLB, ki jo vodi Blaž Brodnjak, iskali pojasnila, ali so glede na škodo, ki bi lahko nastala slovenskim davkoplačevalcem od investicije že odstopili in po neuradnih informacijah o željah po državnem poroštvu. VEČ TUKAJ!

——————

POPRAVEK članka z naslovom »Preberite: Škandal24 razkriva 387 milijonov evrov vredno bančno megaafero tik pred odhodom vlade Marjana Šarca v treh črkah – NLB«, objavljenega na spletni strani www.demokracija.si dne 26. marca 2020

 

V članku z naslovom »Preberite: Škandal24 razkriva 387 milijonov evrov vredno bančno megaafero tik pred odhodom vlade Marjana Šarca v treh črka – NLB«, ki je bil dne 26. marca 2020 objavljen na spletni strani www.demokracija.si, so bili objavljeni napačni in neresnični podatki o poslovanju NLB d.d.

Ne držijo navedbe, da bi si NLB v času tokratne krize želela poroštvo države za svoje poslovanje, kar smo vam v odgovoru na vaša vprašanja tudi pojasnili.

Prav tako ne držijo navedbe, da je NLB kupila Credy banko v Srbiji. Iz javno dostopnih podatkov izhaja, da je Credy banko kupila NKBM d.d. Posledično tudi ne drži, da naj bi zaradi tega nakupa NLB potrebovala izdatno pomoč državljanov.

Prav tako ne držijo špekulacije, da bi lahko z ravnanji NLB slovenskim davkoplačevalcem nastala kakršnakoli zavestno povzročena škoda, kar smo vse podrobno pojasnili v odgovorih na novinarska vprašanja.

NLB d.d.

Zadnje novice

Sorodne vsebine