14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Preberite si, kakšni pogoji za upokojevanje vas čakajo po novem – tisti brez 40 let pokojninske dobe bodo delali do 67. leta!

Za zavarovance brez 40 let pokojninske dobe se bo upokojitvena starost po predlogu pokojninskih sprememb postopoma od leta 2023 do 2034 dvignila na 67 let, medtem ko zdaj znaša 65 let, je na današnjem brifingu povedala ministrica za delo Ksenija Klampfer. Odmerni odstotek za izračun pokojnine pa se bo po predlogu zvišal na 63 odstotkov.

 

Odmerni odstotek za izračun pokojnine za 40 let pokojninske dobe se bo v šestih letih za oba spola zvišal na 63 odstotkov, predvideva predlog sprememb pokojninskega zakona, ki ga je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predstavilo danes. Predlog sicer po ministričinih besedah povzema dogovorjene rešitve, ki so jih koalicijski partnerji predvideli v koalicijskem sporazumu.

Predlagan je tudi dodaten odmerni odstotek za skrb za otroke v višini 1,25 odstotka, je povedala ministrica.

Po njenih besedah bodo leta 2025 nove pokojnine starostnih upokojencev z dopolnjenimi 40 leti pokojninske dobe v povprečju višje za približno osem odstotkov.

Dvig odmernega odstotka bo zagotovil višjo odmero vseh starostnih, vdovskih, invalidskih in družinskih pokojnin ter nadomestil iz invalidskega zavarovanja. Zvišanje teh pokojnin in nadomestila je v povprečju predvideno v višini med pet in 15 odstotkov, odvisno od posamezne kategorije.

Upokojencem bo po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev ob upoštevanju ustreznih varovalk omogočeno tudi prejemanje dela oziroma po določenem času celotne pokojnine. Pogoj pa je plačevanje vseh prispevkov za socialna zavarovanja.

Po predlogu sprememb bi posameznik v prvih treh letih vključenosti v zavarovanje za polni delovni čas po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev prejel 50 odstotkov starostne pokojnine. To je v primerjavi z veljavnimi 20 odstotki še dodatna spodbuda za ostajanje v zavarovanju.

V četrtem letu in v vseh nadaljnjih letih pa bi ta posameznik prejel 100 odstotkov starostne pokojnine, a pod pogojem, da se upokoji in znova vključi v zavarovanje, mora pa biti tudi starejši od 63 let.

Spremembe pogojev za upokojitev za tiste, ki nimajo 40 let pokojninske dobe, so pripravili glede na to, da na socialno varnost upokojencev pomembno vpliva dopolnjeno število let pokojninske dobe, je pojasnila ministrica.

Zavarovanci, ki nimajo dopolnjenih 40 let pokojninske dobe, se po sedaj veljavni zakonodaji lahko upokojijo pri 65. letih, vendar imajo nižje pokojnine. Po predlogu pa bi postopno do leta 2034 zviševali pogoj starosti za tiste, ki nimajo 40 let pokojninske dobe, in sicer za dva meseca na leto vse do starosti 67 let.

Ob tem so poudarili, da se za starostno upokojitev pri nižji starosti ohranja pogoj 40 let pokojninske dobe brez dokupa.

Predlog se dotika tudi poklicnega zavarovanja, kjer ureja področje nadzora nad obračunavanjem in plačevanjem prispevkov. Tako želijo omogočiti učinkovit nadzor, so zapisali na ministrstvu.

Poleg tega želijo s predlogom sprememb in dopolnitev pokojninskega zakona v slovenski pravni red prenesti evropsko direktivo, da bo zaščita upravičencev do dodatnega pokojninskega zavarovanja boljša.

Zadnje novice

Sorodne vsebine