14.2 C
Ljubljana
torek, 18 junija, 2024

Pozor, bitka za glasove volivcev bo potekala do zadnjega dne, odločali bodo tisti, ki bodo ostali doma!

Zadnja javnomnenjska anketa, ki jo je za Nova24TV opravila javnomnenjska agencija Parsifal, kaže največjo podporo s 15,6 odstotka stranki SDS. S 7,7 odstotka sledi LMŠ, na tretjem mestu je s 5,6 odstotka SD, tesno za njimi je s 5,4-odstotno podporo NSi, na koncu pa bi se za trenutno največjo koalicijsko stranko SMC odločilo samo 5,2 odstotka volivcev. Zaskrbljujoč je velik del volivcev, ki še vedno ostajajo neopredeljeni, ter občutno nizka napoved volilne udeležbe. Odločal bo vsak glas.

Na predčasnih volitvah v državni zbor bi večina volivcev svojo podporo namenila stranki SDS (15,6 odstotka), sledijo LMŠ (7,7 odstotka), SD (5,6 odstotka), NSi (5,4 odstotka) in SMC (5,2 odstotka), 40,6 odstotka volivcev ostaja neopredeljenih.

Največ (45,7 odstotka) anketirancev se bo zagotovo udeležilo letošnjih državnozborskih volitev, 20,9 odstotka pa nikakor ne. Neodločenih je 0,8 odstotka vprašanih.

Odločal bo vsak glas
Levica skuša uspavati desnico s trditvijo, da SDS kljub zmagi ne bo uspela sestaviti vlade. SDS je to do sedaj še vedno uspelo. Zavedati se moramo, da šteje vsak glas ter da je vse govoričenje s strani levice, ki računa na nizko volilno udeležbo, samo to, prazno govoričenje. Koalicije se ne sestavljajo pred volitvami, temveč šele 4. junija, ko bodo znani rezultati.

Glede na to, da je po anketi sodeč 40,6 odstotka volivcev neopredeljenih in da je več kot 20 odstotkov volivcev odločenih, da raje ostanejo doma, bi štel vsak glas. Ankete lahko kažejo še tako dobro, a nič ne zaležejo, če se volivci v zadnjih, odločilnih dnevih odločijo, da so volitve že dobljene.

Telefonsko anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med  22. in 25. majem 2018. V raziskavo je bilo zajetih 985 anketirancev, od tega 51,6 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 50,6 leta, največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (39,7 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (37,3 odstotka), najmanj pa jih je iz najmlajše starostne skupine (22,9 odstotka). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (31,5 odstotka), sledijo tisti s poklicno šolo (29,4 odstotka), 20,9 odstotka anketirancev ima dokončano osnovno šolo ali nedokončano osnovno šolo in 18,3 odstotka anketirancev ima višjo, visoko izobrazbo ali več.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine