7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Pozitivna novost – slovenski turistični boni

Po tretjem interventnem zakonu za zajezitev epidemije in širjenja posledic novega koronavirusa je vlada prejšnji teden sprejela še uredbo, s katero je določila način unovčitve turističnega bona, ki bo koristil tako turizmu kot slovenskemu prebivalstvu.

 

Turistični boni so bili eden od nosilnih ukrepov iz tretjega protikoronskega svežnja, ki ga je državni zbor sprejel konec maja. Takšnih ukrepov drugje po Evropi ni. Turistični delavci so zelo zadovoljni in navajajo, da je bila vlada inovativna in je na tem področju orala ledino.

Bon v vrednosti 200 in 50 evrov

Turistične bone za počitnice v Sloveniji bomo prejeli vsi državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. marec 2020. Do bona v vrednosti 200 evrov so upravičene vse osebe, ki bodo v letu 2020 dopolnile 18 let. Mlajši od 18 let so upravičeni do bona v višini 50 evrov. Boni ne bodo v denarni obliki, pač pa v obliki dobroimetja na našem računu pri Finančni upravi RS (Fursu). Unovčevati jih bomo lahko začeli 19. junija, veljali bodo do konca leta 2020. Vrednost bona bomo lahko porabili v več delih, znesek je deljiv, bon se ne deduje in ni davčno obremenjen, kar pomeni, da se znesek ne bo vštel ne v dohodnino posameznika ne med dohodke za pridobitev socialnih pravic.

Bon je v določenih primerih prenosljiv

Bon je prenosljiv med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. Sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena so stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja in vnuki. Med vsemi navedenimi bo bon prenosljiv, za to bo moral tisti, ki bo bon prenašal, podpisati posebno izjavo, ki jo bo v ta namen prejel od Fursa.

Kje bomo lahko bon unovčili?

Bon bomo lahko unovčili za prenočitev ali prenočitev z zajtrkom pri turističnih ponudnikih, ki so bili na dan razglasitve epidemije COVID-19 (13. marec) registrirani za opravljanje dejavnosti, kot so: hoteli in drugi podobni nastanitveni obrati, počitniški domovi in letovišča, turistične kmetije s sobami, oddajanje zasebnih sob gostom, planinski domovi in mladinska prenočišča ter druge nastanitve za krajši čas. Bon bomo lahko unovčili tudi za bivanje v avtokampih in taborih.

Pomembno pri tem pa je, da bomo ob prihodu ponudniku storitev napovedali, da bomo za storitev unovčili bon, hkrati pa tudi, koliko časa bomo dopustovali pri njem. Ta bo moral to takoj vnesti v informacijski sistem Fursa. Za to bo potreboval naše osebne podatke in enotno matično številko občana (Emšo), zaradi česar potrebujemo osebno izkaznico ali potni list.

Furs bo nato ponudniku storitve, kar bomo potrdili s svojim podpisom v posebni izjavi, ki nam jo bo posredoval ponudnik storitve, iz našega dobroimetja slednjemu nakazal denar.

V primeru zlorab visoke globe

Vlada je tudi odredila, da ponudnik za istovrstno storitev, če je ta plačana z bonom, ne sme zaračunavati višje cene kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi.

Pravila unovčitve in vsi postopki so z uredbo in zakonom natančno določeni, zato pri tem ne sme prihajati do zlorab. Nadzor nad ponudnikom storitev in upravičencem do bona bo izvajal Tržni inšpektorat Republike Slovenije. V zakonu so v primeru nepravilnosti določene tudi visoke globe za tiste pravne osebe – ponudnike storitev, ki pravil ne bi spoštovali. Gibljejo se vse do 40.000 evrov. Globe za fizične osebe, to je upravičenca do bona, če bo ta prenesen v nasprotju z zakonom, pa znašajo od 200 do 600 evrov.

Turistični delavci zelo zadovoljni

Vlada je za turistične bone v državnem proračunu namenila 345 milijonov evrov. Sprejela jih za izboljšanje gospodarskega položaja na področju turizma, to je dejavnosti, ki je bila v času epidemije z novim koronavirusom najbolj prizadeta. Prihodki v turistični in gostinski dejavnosti, v kateri je zaposlenih okoli 60 tisoč ljudi, so se namreč zmanjšali do 70 odstotkov.

V Turistično-gostinski zbornici Slovenije so ukrep turističnih bonov za domače prebivalstvo pozdravili in poudarili, da ta »v turizem v celoti prinaša veliko sredstev«. Fedja Pobegajlo, direktor zbornice, je tako za medije dejal, da bodo boni nekaterim prinesli malo več, drugim malo manj, a popolne pravičnosti ni mogoče doseči. Zelo so pozdravili določilo, da se lahko bon porabi delno. Tega namreč v prvotnem predlogu zakona ni bilo, vlada ga je v zakon vnesla pozneje. V zbornici ob tem navajajo, da bo ta delnost porabe omogočila sprejem domačih gostov tudi v nekoliko cenejših kapacitetah.

Ukrep ocenjujejo kot pravočasnega, saj prihaja v času vnovičnega zagona turizma. Uredba je tako že močno pospešila rezervacije. V zbornici so svoje člane tudi pozvali, naj pripravijo dodatno zanimivo in inovativno ponudbo, ki bi lahko v večji meri prepričala sprva domače, kasneje pa tudi čim več tujih gostov.

V Sloveniji je približno 8300 registriranih turističnih nastanitvenih obratov. V zbornici navajajo, da takšnih ukrepov, kot so slovenski turistični boni, drugje po Evropi ni.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine