10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Povsem neprofesionalno za nacionalno medijsko hišo: RTV Slovenija je očitno zmontirala prispevek intervjuja z Damirjem Črnčecem!

Kdorkoli si je v sredo ogledal Odmeve na javni hiši RTV Slovenija, kjer sta se v zvezi z nenapovedanim nadzorom pooblaščene skupine parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) v studiu soočila poslanec SDS Žan Mahnič  in poslanka LMŠ Jerca Korče, je lahko videl, da je sledil izredno nenavadno zmontiran “intervju” s Šarčevim sekretarjem za nacionalno varnost Damirjem Črnčecem, za katerega se je že na kilometre daleč videlo, da gre za montažo in s tem za prirejanje novic, saj Črnčec na vprašanja novinarja Roka Šuligoja ni odgovarjal, ampak povedal tisto, kar je pač njemu ustrezalo. 

Zvestega gledalca Odmevov Andreja Hoivika je neobjektivnost tako močno zmotila, da se je odločil, da kot državljan Republike Slovenije na odgovorno urednico Informativnega programa Manico Janežič Ambrožič naslovi kritiko. “Kot državljan Republike Slovenije, ki je po Ustavi demokratična, pravna in suverena država, ostro protestiram proti takšnim dejanjem, kot je bila včerajšnja montaža prispevka intervjuja z g. Črnčecem v zvezi z obiskom KNOVS na Policiji,” je zapisal uvodoma.

V nadaljevanju je Hoivik izpostavil prepričanje, da takšne montaže oziroma prirejanja novic, ki jih v dvajsetih letih, odkar zavestno spremlja Odmeve, še ni videl – za potrebe političnega spotikanja trenutne opozicije, katere glavna naloga je nadzor nad izvršilno vejo oblasti, nesprejemljive in mečejo slabo luč na naš nacionalni medij. “Kot davkoplačevalec Vas naprošam, da poročate skladno z Zakonom o RTV Slovenija in ne dopuščate takih ukrepov, ki so bili vidni že začetnikom oziroma amaterjem na področju montaže videoposnetkov.”

Uvodoma je voditeljica Odmevov Rosvita Pesek povedala, kako naj bi se novinar Šuligoj sredi dneva pogovarjal s pomembnim členom Šarčeve ekipe Črnčecem in da jih je uvodoma zanimalo, če je res stkal informacijsko mrežo, ki je vohunila za poslanci. “Včeraj sem odločno zanikal tovrstne navedbe preko odvetniške pisarne. Vsi tisti, ki širijo te laži in neresnice, bodo imeli priložnost to dokazati pred pristojnimi sodišči. Naj pa zelo jasno povem naslednje, da fake news portali, ki so povezani z določeno politično stranko lansirajo laž, nato skoči del KNOVS-a, za katerega sem v preteklosti dejal, da so njegove metode metode politične policije, kot je nekdaj bila in tudi tukaj se je pokazalo,” je povedal Črnčec uvodoma, vmes pa so pokazali kratek posnetek, kako novinar RTV pridno kima, ko ta KNOVS primerja s politično policijo.

Že prvo vprašanje pokazalo, kam pes taco moli

Prvo vprašanje RTV novinarja: “Očita se vam marsikaj. Ali lahko zanikate vaš vpliv na obrambno-varnostne strukture in policijo?” je na račun slabe montaže razkrilo, kako je vse skupaj zmontirano in da niti približno ne gre za pogovor. Nato pa je sledilo vprašanje: “Kako komentirate včerajšnji obisk KNOVS-a na NPU-ju?” na katerega je Črnčec “odgovoril”: “Politični pritisk je jasen, žalostno, da so novinarji bili javno tam in seveda imeli priložnost, da v živo spremljajo ta šov. Mene je razžalostilo, kako nisem imel možnosti vseh teh očitkov demantirati oziroma jasno pojasniti pravi čas.”

Na naslednji povezavi se lahko prepričate, kako se je RTV-ju ponesrečila montaža prispevka intervjuja:  https://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174673079

Podroben pregled posnetkov (tudi kamere 24ur) kaže, da je novinar dodan k posnetku. (glej posnetek čez njegovo rame, snemalca kimajočega obraza na posnetku 24 ur ni videti, kateri osebi sploh Črnčec odgovarja,…). A se je Damir kar sam posnel?@BojanPozar @peterjancic

— Boštjan Feguš (@BostjanFegus) February 20, 2020

Montaža prispevka intervjuja nikakor ni v skladu s 5. členom, ki med drugim pravi, da morajo novinarke in novinarji, urednice in uredniki RTV Slovenija in drugi, ki so neposredno udeleženi pri ustvarjanju ali pripravljanju RTV programov, pri svojem delu še posebej: spoštovati načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij; spoštovati človekovo osebnost in dostojanstvo; spoštovati načelo politične uravnoteženosti ter svetovnonazorskega pluralizma; spoštovati načela ustavnosti in zakonitosti pri oblikovanju programov, vključno s prepovedjo spodbujanja kulturne, verske, spolne, rasne, narodne ali druge oblike nestrpnosti; zagotavljati nepristransko in celovito obveščenost, tako da imajo državljani možnost svobodnega oblikovanja mnenj; spoštovati načelo politične neodvisnosti in avtonomnosti novinarjev; uveljavljati profesionalno etiko poročevalcev, dosledno razločevanje informacij in komentarjev v novinarskih prispevkih.

Glede na to, da javno RTV Slovenija financirajo vsa slovenska gospodinjstva, bi človek upravičeno pričakoval, da bo poročanje profesionalno. Prikazovanje izjave kot nekakšen pogovor je nedvomno zavajajoče, saj je povsem drugače, če nekdo nepripravljen odgovarja na vprašanja, kot pa če se nekdo vnaprej pripravi in odrecitira tekst, potem pa pač vstavijo vprašanja, da ne bi izpadlo, kot da oseba koleba. Tako nedvomno izpade bolj prepričujoče, kot pa bi v primeru nastopa. Če bi si Črnčec upal, bi prišel v studio, kjer bi se lahko soočil z Mahničem. Očitno pa je najpomembnejšemu sodelavcu Šarca to precej bolj ustrezalo, javna RTV pa mu je pri tem ustregla.

Hana Murn

Zadnje novice

Sorodne vsebine