15.9 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Povišanja pokojninskega odmernega odstotka še ni na vidiku

Ena redkih zavez koalicijske pogodbe Šarčeve vlade, ki ima določen datum uveljavitve, je bila povišanje neto odmernega odstotka za odmero pokojnine. Do uveljavitve ukrepa, ki bi izboljšal življenje upokojencem, je še 17 dni.

 

Obljuba dela dolg. Koalicijski partnerji LMŠ, DeSUS, SAB, SD, SMC in Levica so se s koalicijsko pogodbo zavezali, da se bo z januarjem 2019 postopno določil odmerni odstotek za 40 let pokojnine v višini najmanj 63 %. Obenem se bi naj priznal tudi višji odmerni odstotek za skrb za otroke. Do konca mesece januarja nas loči še 17 dni, zato je težko pričakovati, da se bodo zgodile kakšne spremembe, ki bi vplivale na dvig standarda upokojencev.

Upokojenci so v preteklem letu ostali brez božičnice in, kot kaže, bodo ostali tudi brez povišanja odmernega odstotka. Stranka SDS je že dokazala, da je sposobna izpeljati potrebne spremembe za izboljšanje statusa upokojencev. V času prve vlade Slovenske demokratske stranke so se namreč pokojnine dvignile za 18,67 %.

V skrbi za upokojence je stranka SDS 5. decembra 2018 podala predlog za povišanje odmernega odstotka, ki pa ga je Šarčeva vlada z nadkoalicijsko Levico zavrnila. Predlog SDS:

Odmerni odstotek za odmero pokojnine, ki je določen v 37. členu, se pri vseh tistih zavezancih, ki se še bodo upokojili in imajo odmerni odstotek za polno delovno dobo 40 let manjši od 63 %, poveča na 63 %, in sicer postopoma v petih letih po 0,55 % na leto vsakega 31. decembra v letu.

Pokojnina ni socialni transfer, ampak je plačilo za zasluženo preteklo delo. Danes imamo veliko ljudi, ki so trdo delali 40 let in kljub temu živijo pod pragom revščine. Ob tem se v stranki SDS upravičeno sprašujejo, ali bo sedanja leva koalicija ponovno pozabila na slovenske upokojence in bo vse skupaj ostalo pri obljubah ter lepih predvolilnih besedah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine