15.7 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Potrčev prvi video kaže, da ga je zelo polomil!

Potem ko se Švedska zapira, ker je njihov zdravstveni sistem kolabiral pod težo “laissez faire” odnosa do epidemije, se je “švedski imigrant” Marko Potrč tokrat na svojem Facebook profilu, javil z zavajajočim povzetkom vsega, kar je te mesece pisal in govoril v svojih posnetkih. Za video očitno ni več našel motivacije kot jo je imel pred tem, saj tudi na Švedskem več ne cvetijo rožice “svobodnjaštva”, kakršnega je propagiral Potrč, svoje izjave in stališča pa je od prvega posnetka dalje vseskozi prilagajal in spreminjal.

 

Marko Potrč zdaj skuša seveda prepričati, da ni deloval subverzivno, da ni sokriv za rast okužb, da ni dokazov, da ukrepi delujejo, in tako naprej. Za tiste z malo slabšim spominom pa se ne rabimo vrniti preveč daleč, ampak bo dovolj, če se vrnemo na 30. avgust, ko je Potrč posnel svoj prvi video.

Marko Potrč je že ves avgust pisal komentarje na ukrepe, toda svoj prvi video je objavil 30. avgusta, ko je prvič lansiral svoje poglavitne hipoteze:

  1. Stroka je deljena (na podlagi nekaj izjem, od katerih je njemu bil najbolj ljub Avberšek).
  2. Posledice niso katastrofične, če ni ukrepov (v tem videu še ni predstavil Švedske, je pa skušal skozi selektivno izbrane statistične podatke spodbijati hipotezo, da eksponentna rast okužb zahteva preventivo, o čemer so ga kmalu poučili fiziki).
  3. Treba je samo čuvati starejše, nam pa pustiti živeti (slovensko prebivalstvo je relativno staro, četudi odmislimo to dejstvo, pa ni jasno, da zdravstveni sistem vzdrži, če odmisliš starejše).

POTRČEV PRVI VIDEO

Čakanje na Potrčevo kritiko švedske vlade
Danes vemo. Švedska, ki jo je postavljal za model, ni vzdržala, čeprav so, kot je poročal tudi Der Spiegel, v določenem obdobju dobesedno žrtvovali svoje starejše, ki jim niso nudili pomoči, čeprav bi jim jo z malo truda lahko. Niso dosegli nikakršne prekuženosti, zdaj so tam, kjer je Slovenija in kjer je večina evropskih držav. Česar Potrč od samega začetka prav tako ni upošteval, je to, da gre za pandemijo in za soodvisnost evropskih držav in celo držav vsega sveta. Tudi če se ena država odloči za malo bolj divji eksperiment, to zadev ne spremeni preveč. In ne samo to. Agonijo z virusom podaljšuje in podaljšuje in podaljšuje.

Aleš Ernecl

Zadnje novice

Sorodne vsebine