5.6 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Posvetovalna skupina zaenkrat ne bo spremenila priporočil glede cepljenja starejših od 64 let s cepivom AstraZenece

Piše: P.T. 

Posvetovalna skupina za cepljenje zaenkrat ne namerava spreminjati priporočil glede cepljenja s cepivom AstraZeneca glede starosti, saj bodo počakali na rezultate raziskav, ki potekajo, so za STA navedli na NIJZ. Cepivo trenutno priporočajo za osebe od 18 do 64 let, Svetovna zdravstvena organizacija pa je v sredo cepivo priporočila tudi starejšim.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da je v primeru nepokretnih oseb posvetovalna skupina priporočila uporabo tega cepiva ne glede na starost, ker trenutno ni drugega bolj primernega cepiva za te osebe. Ko bodo na voljo novi podatki o učinkovitosti cepiva AstraZeneca pri starejših iz raziskav, ki trenutno potekajo, bo skupina te preučila in morda ustrezno prilagodila priporočila, so navedli.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer v sredo sporočila, da kljub dejstvu, da še ni zadostnih podatkov o učinkovitosti tega cepiva pri starejših od 65 let, strokovnjaki ocenjujejo, da odziv te starostne skupine ne more biti drugačen od odziva drugih starostnih skupin. Pri WHO tako uporabo tega cepiva priporočajo za starejše od 18 let brez zgornje starostne omejitve.

Zadnji zapisnik posvetovalne skupine prednostno cepljenje s cepivom AstraZeneca priporoča za še necepljene zdravstvene delavce, za institucionalizirane osebe, ki doslej še niso bile cepljene, za zaposlene in učence šol za osebe s posebnimi potrebami in posebej ranljive kronične bolnike, stare do 18 do 64.

Gre za bolnike s presajenimi organi, rakavimi obolenji, hudimi boleznimi pljuč, redkimi boleznimi, ki povečujejo tveganje za okužbo, odrasli z Downovim sindromom, na dializi ali s kronično ledvično boleznijo 5. stopnje. Prav tako je cepljenje priporočeno tudi za starejše od 64 let brez kroničnih bolezni, če izrazijo željo za čimprejšnje cepljenje in po presoji osebnega zdravnika. Za njimi se cepljenje priporoča za nujne službe, ki so pomembne za delovanje države in jih opredeli vlada. Se pa glede na predhodno priporočilo ne priporoča več prednostno cepljenje za zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Poleg tega je posvetovalna skupina za cepljenje sprejela sklep, da se lahko za vse, ki so preboleli covid-19, za šest mesecev opusti testiranje, razen če imajo simptome in v posebnih okoljih glede na tveganje. Prav tako se za prebolevnike za šest mesecev lahko odloži cepljenje proti covidu-19. Prav tako se zdravstvenim delavcem po prejemu drugega odmerka cepiva in vzpostavljeni zaščiti ni treba testirati na covid-19 v naslednjih treh mesecih, razen če se pri osebi pojavijo simptomi ali znaki bolezni.

Na spletni strani NIJZ so na predlog posvetovalne skupine pojasnili, da glede na omejeno dobavo cepiva in ogromno čakajočih na cepljenje izbira cepiva s strani posameznika v trenutni razmerah ni mogoča, so pa vsa cepiva, ki so registrirana v Sloveniji, varna in učinkovita.

Vir: STA

Zadnje novice

Sorodne vsebine