15.3 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Posvet pri predsedniku “Kakšne spremembe potrebuje RTV Slovenija, da bo sodoben, kakovosten in politično nepristranski javni servis?”

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Veliki dvorani Predsedniške palače priredil Posvet pri predsedniku, z naslovom “Kakšne spremembe potrebuje RTV Slovenija, da bo sodoben, kakovosten in politično nepristranski javni servis?”.

 

Stališče, ki ga je predložila SLS, se v celoti glasi tako, kot navajamo:

“Gledalci naše nacionalne televizije znova in znova spoznavajo, da so stališča izražena v mnogih političnih in poročevalskih oddajah, zlasti pa še v komentarjih, izrazito pristranska. Novinarji, ki so avtorji takih oddaj, ne skrivajo svojega levičarskega svetovnega nazora in svojih simpatij do levega političnega pola. Zaradi svoje neobjektivnosti slovenska televizija nenehno krši 4. in 5. člen Zakona o RTV Slovenija. To sta člena, ki zapovedujeta objektivnost in nazorsko nevtralnost tako novinarjem kot oddajam, ki jih pripravljajo.

Vzemimo za primer oddaje z imenom Tarča, ki so od oblikovanja sedanje vlade povsem jasno naperjene proti tej vladi. Napadi na vlado, ki je v trenutkih najhitrejše širitve virusne pandemije učinkovito reševala nastale težave, naj bi pri gledalcih vzbudili občutek ogorčenja, češ, še v tako kritičnih časih se vladni ministri in drugi, tako ali drugače povezani s sedanjo vlado, okoriščajo. Pri gledanju Tarče, kjer so bili med drugim napadeni minister Počivavšek in drugi, ki naj bi se pri nabavljanju zaščitne opreme okoriščali, se je voditeljica oddaje obnašala skrajno nekorektno in novinarsko neobjektivno. »Obdolžencem« je grobo segala v besedo, ni jim dovoljevala svojih zagovorov povedati do konca. Podobno so v Tarči preko domnevnega žvižgača Ivana Galeta več oddaj zaporedoma obračunavali z našim predsednikom Marjanom Podobnikom. Podobniku pa ni bila dana nikakršna možnost niti soočenja z Galetom, niti niso prebrali nobenega od njegovih odgovorov na konkretne napade.

Cilj takih napadov očitno ni najti resnico, ampak diskreditacija vnaprej določenih žrtev. Slovenska javna RTV torej ni nevtralni, objektivni servis za vse Slovence, ampak propagandna mašinerija ene strani slovenskega političnega prostora.

Zaradi tako očitnega kršenja zakonodaje, ki določa način in vsebine njenega delovanja, smo v SLS prepričani, daje treba tako stanje, ki postaja nevzdržno, čim prej spremeniti. Ker ne verjamemo, da bi se dalo objektivnost doseči z nekakim nenadnim spreobrnjenjem novinarjev, ki bi se prostovoljno ideološko nevtralizirali, predlagamo, da oddaje z enim političnim, ideološkim in svetovnonazorskim predznakom dopolnimo z oddajami z nasprotnim predznakom. Če obstajajo oddaje kot je Studio City ali Tarča, naj bodo uravnotežene z ideološko drugačnimi oddajami novinarjev, ki so zavezani našim tradicionalnim civilizacijskim in demokratičnim vrednotam. Primer take uravnoteženosti je recimo nedeljska oddaja Intervju, ki daje možnost obema stranema, da izražata svoja videnja, svoje poglede. Tak način dela predlagamo kot model za vse oddaje, ki so politično ali samo ideološko motivirane, če ideološki usmerjenosti komentatorja ali voditelja pač ne da izogniti.

Na kratko: Slovenija potrebuje kakovostno in objektivno nacionalno RTV hišo, ki bo sodoben, kakovosten in politično nepristranski javni servis. Danes žal to RTV Slovenija to ni. V SLS bomo poleg svojih predlogov podprli vsako rešitev, za katero bomo verjeli, da nas vodi v pravi smeri oziroma k pravemu cilju.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine