19.6 C
Ljubljana
nedelja, 23 junija, 2024

Posledice neukrepanja proti rapperju Zlatku in ostalim zagriženim proticepilcem: Borut Štrukelj se zaradi fizičnih in verbalnih napadov umika iz javnosti

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

“Dnevno dobivamo grožnje prek telefonov, elektronske pošte in v živo. Tudi grožnje s smrtjo,” je napad v centru Ljubljane komentiral Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo.

Raziskovalec na področju biokemije in biotehnologije, redni profesor na Fakulteti za farmacijo UL in soavtor mnogih patentov Borut Štrukelj je v preteklosti v medijih in na medijskih konferencah večkrat komentiral epidemijo koronavirusa. Ker pa so grožnje postajale vedno pogostejše, je zaradi fizičnega napada nedavno sprejel odločitev, da se bo umaknil od oči javnosti. “Dva moška sta me stisnila ob zid. Uspel sem se obraniti in napadalca sta zbežala,” je dogodek opisal Štrukelj.  Kaj točno je bil razlog, ni znano, je pa ob tem slovenski psihoanalitik Roman Vodeb na Twitterju zapisal: “Nekaj je tale Štrukelj (zasebno) prodajal – nekaj sumljivega –, in mu to zamerijo.”

Borut Štrukelj pa ni edina tarča anticepilcev, saj je tudi vodja posvetovalne skupine Mateja Logar večkrat v javnosti že komentirala verbalne napade anticepilcev: “Pošiljajo nas na sodišče, grozijo z obešanjem, maščevanjem ljudstva”. Da so tudi zaposleni v zdravstvu deležni groženj in da gre v večini predvsem za pisma z vulgarno vsebino, je dejala tudi predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, ki je ob tem povedala, da takih pisem ne bere, če pa jih je že, je bil “nivo komuniciranja je slabši kot nivo komuniciranja na cesti med gangsterskimi tolpami.”

Občutek ozračja, ki ga občuti ob tem, je opisala “kot bi lazila po blatu do kolen ali pa še dlje”. Po njenih besedah so se namreč v preteklosti že soočali z grožnjami in neposrednimi verbalnimi napadi predvsem posameznikov, ki uživajo prepovedane droge, vendar so bili ti napadi obvladljivi. “Dva moška sta me stisnila ob zid. Uspel sem se obraniti in napadalca sta zbežala,” je dogodek opisal Borut Štrukelj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine